Kvinnliga journalister hårt drabbade av näthat
Publicerat 17 december 2020
Kvinnor som jobbar som journalister eller influencers är värst utsatta för näthat. Det visar en granskning av nätforumet Flashback som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort med hjälp av artificiell intelligens.
Två av tre kvinnliga journalister, 67 procent, som ingick i studien har fått hatfyllda kommentarer publicerade mot sig. Det visar rapporten "Hatets karaktär – en studie av hat i digitala miljöer" där FOI undersökt hur hat mot journalister, politiker, influencers, komiker och musiker tar sig uttryck på nätforumet Flashback. 63 procent av de kvinnliga influencers som ingick i studien har upplevt samma sak.
– Yrkesgrupperna vi valt är beroende av digitala plattformar som kommunikationsmedel, det är svårt för till exempel influencers att genomföra sitt arbete utanför den digitala sfären, säger forskningsingenjör Johan Fernquist i en kommentar.
Näthat definierar FOI som allt från hets mot folkgrupp till illasinnad ryktesspridning eller förolämpande kommentarer om utseende. Tidigare undersökningar har visat att även sådana kränkningar som i lagens mening inte är straffbara bidrar till att journalister censurerar sig själva.
Fler män än kvinnor utsätts för hat, 55 procent av kvinnorna och 41 procent av männen. Karaktären på de hatfyllda kommentarerna skiljer sig också åt mellan könen.
– Kvinnor utsätts för mer sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar jämfört med män. Det hat som kvinnor utsätts för innehåller dessutom mer målande förolämpningar och beskrivningar än det hat som riktas mot män, säger Johan Fernquist.
Män utsätts i större utsträckning för kommentarer om yrkesutövning och prestation samt för förtal och elaka rykten.
Om undersökningen
Undersökningen utgår från 440 personer och är baserad på data publicerad under perioden januari 2018 till oktober 2020 på det svenska diskussionsforumet Flashback.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.