Hoppa till huvudinnehållet

Distansarbete är här för att stanna, spår svenska HR-chefer i en ny undersökning.

Bild: Nathana Rebouças/Unsplash

Distansarbete

Distansarbete här för att stanna

Under vecka två distansarbetade ungefär var tredje svensk, vilket är rekord hittills. Och om man får tro en ny undersökning där HR-chefer från 700 olika organisationer deltar, är hemmakontoren här för att stanna.

Omställningen från att arbeta på kontoret till att sitta vid skrivbordet hemma, har inneburit ett stort skifte för svenska arbetsgivare. Innan pandemin var det fyra procent av svenskarna som jobbade från hemmet på hel- eller deltid och nu är siffran 30 procent.

Även om pandemin har drivit på förändringen så verkar det som hemarbetet är här för att stanna. Enligt en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Sodexo räknar företagen med att 16 procent av medarbetarna kommer fortsätta jobba hemifrån på hel- eller deltid efter pandemin. I Stockholms län räknar företagen med att nästan 30 procent kommer göra det.

– Pandemin har visat att ett nytt sorts arbetsliv är möjligt och till stor del redan är här. Företagen ser att det finns fullgoda alternativ till arbetsresor och fysiska möten. Paradigmskiftet för hemmaarbete har redan skett. Vi kommer inte att återgå till att jobba på samma sätt som tidigare, säger Henrik Järleskog, strategichef på Sodexo i en kommentar.

Undersökningen visar också att många företag nu anpassar sina lokaler och kontor efter en ny situation. Ungefär två tredjedelar av de företag som ingick har gjort åtgärder för att göra lokalerna säkrare ur ett smittskyddsperspektiv. Nästan hälften har anpassat kontoren efter förändrade behov. Fem procent har sagt upp sina hyreskontrakt och lika stor andel har minskat sina kontorsytor. I Stockholmsregionen har vart tionde företag redan minskat sin kontorsyta.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med HR-chefer och personalchefer på 700 svenska arbetsgivare inom näringslivet, kommunala, regionala och statliga verksamheter med fler än 50 anställda. Undersökningen utfördes mellan 25 november och 10 december 2020.

 

 

STÖRSTA FÖRDELARNA

Det nya arbetslivet

  • Att man utvecklat ett digitalt arbetssätt (62 %)
  • Bättre balans mellan arbetsliv och privatliv (47 %)
  • Mer effektiva möten (37 %)
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö