Sömnen påverkas av jobbresor
Publicerat 25 maj 2016
Sover du dåligt när du sover borta? Ny forskning visar att det beror på att en del av din hjärna håller vakt i nya miljöer. Med hjälp av enkla rutiner kan du sova bättre.
Att sova på nya platser är inte alltid helt lätt. Många som reser mycket i jobbet kan känna att de sover sämre och inte känner sig lika utvilade. Trots att man sovit lika länge som vanligt. Nu har forskare vid Brown University i USA hittat en förklaring till varför vi sover sämre på nya ställen. Det kallas "första-natten-effekten" och gör att sömnkvaliteten försämras.
De har undersökt hjärnaktiviteten på 35 friska unga män och kvinnor för att med hjälp av bland annat MR-kamera utreda hur olika hjärnområden är aktiva under olika sömnstadier. De upptäckte att det fanns en tydlig skillnad mellan den högra och vänstra delen av hjärnan.
Medan den högra delen av hjärnan gick ner i djupsömn, befann sig den vänstra delen av hjärnan i ytligare sömn och fortsatte att hålla vakt i den nya miljön.
– För första gången kan man visa att hjärnan kan prioritera vissa delar för djupsömn medan andra delar har en ytligare sömn, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Hittills är förmågan till asymmetrisk hjärnaktivitet under sömnen endast känt från djurvärlden. Ett exempel är delfinen som går upp till ytan för att hämta luft med jämna mellanrum. Även fåglar har en liknande halvsömn och kan vila en del av hjärnan medan de håller vakt mot faror.
Christian Benedict förklarar det här med att det tidigare kunde ha varit en viktig överlevnadsmekanism för människan i farliga miljöer, en slags fight-and-flight-rest från vårt ursprung. Men i dag ser han det snarare som en oönskad egenskap som gör att vi kan gå miste om värdefull djupsömn.
– För dem som reser mycket i tjänsten och ofta sover borta kan det bli problem att få ordentligt med djupsömn. Det påverkar prestation, förmåga till minnesinlärning och problemlösning och tillgången till intellektuella kunskaper, säger Christian Benedict.
Han tror även att de nya forskningsfynden kan sättas i relation till stress.
– Det skulle vara intressant att studera om människor som regelbundet upplever jobbstress har en kronisk första-natten-effekt. Det kunde förklara varför framförallt jobbstress har kopplats till sämre sömn i tidigare enkätstudier.
Den andra natten i den nya miljön försvann skillnaden i hjärnaktivitet under sömn.
– Hjärnan har uppenbarligen en förmåga att lära sig från första natten att det finns inga faror, säger Christian Benedict.
Så sover du bättre borta
- Håll fast vid dina rutiner, borsta tänderna, läs en bok och gör samma saker som du gör hemma för att förbereda sömnen.
- Ta med något hemifrån, t ex en kudde som hjärnan kan koppla till en välbekant doft. Hjärnan är ett associativt organ och det ökar chansen att hjärnan känner sig trygg, vilket gör att både höger och vänster delen av hjärnan når återhämtande djupsömn i samma utsträckning när du sover.
Margaretha Eldh
Mer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.