Bild: Istockphoto
Så hjärtsäkrar du arbetsplatsen
Publicerat 12 februari 2016
Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Bara 500 av dem överlever. Nu kan arbetsplatser som vill förbättra hjärtsäkerheten hämta stöd i en ny standard. Hjärtstartare, utbildning och bra rutiner är viktiga komponenter.
Vid hjärtstopp är tiden avgörande. Chansen att överleva ökar rejält om den drabbade får hjälp inom tre minuter. Det kan vara någon i omgivningen som ger hjärt- och lungräddning manuellt och använder en hjärtstartare. Det finns omkring 35 000 hjärtstartare på platser runt om i samhället.
Intresset för hjärtstartare ökar i takt med ökad medvetenhet om hjärtstopp, enligt Anna Fredholm, Hjärt- Lungfonden. Hon var ordförande i den kommitté som arbetade fram den nya standarden och leder dessutom ett projekt kallat Hjärtsäkra Sverige.
– Standarden är den första i sitt slag i Europa, säger Anna Fredholm.
Många företag och organisationer är osäkra på hur de ska göra för att skapa hjärtsäkra platser och vilken typ av utrustning de bör välja, anser hon.
– Det finns ju ingen lag om hjärtstartare och hjärtsäkerhet på arbetsplatser, som det gör för exempelvis brandsläckare och brandskydd.
Den nya standarden kommer att göra det lättare för exempelvis arbetsgivare att veta vad de bör tänka på både innan de köper in hjärtstartare och när utrustningen väl finns på plats.Den beskriver vilka krav som ställs på hjärtstartare som används utanför sjukvården. Det handlar till exempel om att hjärtstartaren ska kunna hanteras av personer som inte har medicinsk utbildning, att apparaten ska ge tydliga instruktioner medan den används, att den regelbundet ska utföra självtest och att den ska varna för låg batterinivå innan den slutar fungera.
Standarden tar även upp hur man informerar om var det finns en hjärtstartare, vilka skyltar som behövs och var hjärtstartaren bör placeras. Hjärtstartaren bör vara synlig och lättåtkomlig, gärna finnas i ett olåst utrymme om det är möjligt. Hjärtstartare ska registreras i ett riksomfattande register.Utbildning och rutiner tas också upp i standarden.
– Det är viktigt att arbetsplatserna har rutiner och beredskap för att kunna agera vid hjärtstopp, säger Anna Fredholm. Det ska finnas personer som har fått utbildning i att hantera hjärtstartaren.
En extra vinst med utbildning på arbetsplatsen är att de som utbildats tar med sig sina kunskaper ut i samhället. Det ökar chansen att de ska våga gripa in vid hjärtstopp på andra platser. Att man vågar agera är det allra viktigaste, säger Anna Fredholm.
– Det enda felet man kan göra vid ett hjärtstopp är att inte göra något alls, då dör personen, säger hon.
Hjärtsäker zon innebär att
- det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112
- det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in
- all personal vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den
- behandling med hjärtstartare kan ske inom 180 sekunder
- hjärtstartaren är registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister.
Margareta Edling
Mer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga
Skyddsutrustning • Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.