Sex tips för att förebygga olyckor bland unga
Publicerat 8 november 2016
Unga är ofta överrepresenterade i statistiken över arbetsolyckor. Men det har mer att göra med den typ av jobb som unga får än att de är unga, enligt den danske forskaren Johnny Dyreborg som forskar på arbetsolyckor och säkerhetskultur.
Enligt Johnny Dyreborg är det en myt att arbetsolyckor bland unga beror på att de är oförsiktiga och övermodiga. Den senaste forskningen visar att det handlar mer om den typ av arbeten som unga utför.
De jobb som unga har innehåller ofta manuellt arbete. De arbetar också oftare på kvällen eller natten. Unga anser också i högre grad än äldre att olyckor är en del av arbetet.
Mot bakgrund av sin forskning har Johnny Dyreborg tagit fram sex råd för att förebygga arbetsolyckor bland unga, se tipsruta här bredvid.
För att förebygga olyckor bland unga
- Fokusera mer på den typ av jobb som unga har än på de unga.
- Bjud in unga medarbetare att delta i arbetsmiljöarbetet.
- Erbjud unga medarbetare en mentor som kan fungera som en förebild och göra arbetet säkrare de första åren.
- Visa att säkerhet är den viktigaste delen av att göra ett bra jobb.
- Visa att säkerhetsarbete är viktigt för organisationen.
- Förebyggande insatser ska riktas mot organisationen och inte bara mot unga.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.