Sysav prisas för aktivt mångfaldhetsarbete
Publicerat 28 oktober 2016
Det skånska avfalls- och återvinningsföretaget Sysav har fått pris för sitt mångfaldhetsarbete. De arbetar aktivt för att hitta nya rekryteringsvägar och nå ut till underrepresenterade grupper.
– Det är fantastiskt och så klart jätteroligt att få pris. Det ger en bra skjuts. Men vi är inte i mål än på långa vägar. Vi kan inte checka av och gå vidare, säger personalchefen Karin Linderos om priset som delas ut av fackförbundet Vision.
Sysav ägs av fjorton kommuner i södra Sverige. Företaget har cirka 300 anställda, 32 procent är kvinnor och flera medarbetare har en bakgrund i andra länder än Sverige. På Sysav är värderingsfrågor högt prioriterade.
– Dokument om hur det borde vara kan alla skriva. Men vi har även försökt erbjuda väldigt konkreta insatser, som är praktiska, enkla och lättsamma, som kommer nära de som jobbar här.
Bland annat har alla medarbetare bjudits in till dialogmöten – en sorts värderingsdiskussioner i små grupper – ledda av en utbildad samtalsledare. Vid dessa möten fick medarbetare tänka kring och ta ställning till olika värderingar.
– Vi har inte haft något facit i de diskussionerna, utan visat att man kan och får tycka olika. Men samtidigt har vi varit tydliga med att om man jobbar hos oss måste man ställa upp på företagets värderingar om alla människors lika värde, och att företaget ser värdet i att vi har olika erfarenheter och bakgrunder. Det är jätteviktigt, säger Karin Linderos.
Under 2016 ska även alla arbetsplatser delta i någon aktivitet, som till exempel grupputveckling, en föreläsning om mobbning, diskussion om spelregler eller filmvisning. I höstas reserverades ett antal platser för intresserade medarbetare i den workshop som skulle arbeta fram 2016 års jämställdhets- och mångfaldsplan. Och i nästa års medarbetarundersökning kommer frågor om diskriminering, utifrån alla sex diskrimineringsgrunder, finnas med. Återkopplingen på insatserna har varit mycket positiv, enligt Karin Linderos.
– Men det finns också de som undrar vad vi håller på med. Då gäller det att vara tydlig, eftersom det här både är en kulturfråga och en arbetsmiljöfråga. Att vara medvetna och inte begränsa oss tjänar alla på. Men det är inga enkla frågor, så det gäller att hålla i, säger hon.
Lyckas med mångfaldhetsarbetet
- Chefer och arbetsledare är kulturbärare – hur de uppträder smittar av sig. Chefer och arbetsledare måste också våga se sina egna fördomar.
- Ge kunskap – kunskap och medvetenhet är en viktigt för att komma framåt. Diskutera i små grupper så alla kommer till tals.
- Transparens – ledningen behöver våga tala öppet om det som inte fungerar.
- Gå inte i försvar – respektera människors åsikter men var tydlig med vad företaget står för.
- Ha tålamod – att arbeta med värderingar och beteenden tar tid. Du fixar inte arbetet med en policy, det måste göras systematiskt och pågå hela tiden.Ta hjälp om du behöver!
Carin Hedström
Mer om Mångfald
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
-
Språkträningen pågår hela arbetsdagen
Kompetens • Sedan äldreboendet Ametisten började jobba aktivt med språkombud och språkkaféer tycker medarbetarna att det har blivit roligare att gå till jobbet. Och de boende och deras anhöriga får en högre kvalitet på vården.
-
Språkträning på städföretaget ökade trivseln
Chef • Gerda Söderman, servicechef på ISS Facility Service, har genomfört en stor satsning på att öka sina medarbetares kunskap i svenska språket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.