Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Högsäsong för halkolyckor

Under vintermånaderna sker flest fallolyckor i arbetslivet. Yrkesgrupper som helt eller delvis jobbar utomhus löper störst risk. Och mest utsatta är medelålders kvinnor inom omsorgen. Ålder och kön spelar också roll för hur vi klarar ett fall.

 

Brevbärare, chaufförer, hemtjänstpersonal och byggnadsarbetare bör vara på sin vakt när snön, kylan och halkan kommer. Det är nämligen i december, januari och februari som flest arbetsrelaterade snubbel- fall- och halkolyckor sker, enligt danska Videncenter för Arbetsmiljø. Då är det 40 procent fler som ramlar på jobbet än under sommarmånaderna. Värst är det i januari då 12 procent av årets fallolyckor sker.

Isiga trottoarer och gångvägar, hala trappor och entréer fulla av slask är några av farorna. Likaså kan korridorer inomhus bli glashala när slask och snö letar sig in.

En chaufför som hoppar ur bilen på en gårdsplan som inte är sandad kan halka eller snava. Och stressad hemtjänstpersonal som går olika sträckor mellan brukarnas bostäder och vintertid löper stor risk att trilla. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att risken att råka ut för en halkolycka är 20 procent högre för kvinnor. Något som AFA-Försäkringar rapporterat om tidigare.

Foto: AFA Försäkring

– Kvinnor inom kommun och landsting i åldrarna 56-64 är värst drabbade. De skadar oftare armar och handleder när de ramlar än vad männen gör. Trettio procent av deras skador är frakturer på handleder eller armar. Bland männen är det benskador som är vanligast med 24 procent, säger Anna Weigelt på analysgruppen på AFA Försäkringar.

Ett fall ger större konsekvenser ju äldre man blir. Det är högre risk att få en fraktur och läkningsprocessen går långsammare. Sämre balans, smidighet och reaktionsförmåga, spelar också in. En halkolycka kan leda till lång sjukfrånvaro. Enligt studien från Videncenter för Arbetsmiljø är vi över en femtedel av alla olyckor med tre veckors sjukfrånvaro just halk- och fallolyckor.

– Att använda broddar och bra skor när man går ute är ett sätt att förebygga. Nuförtiden finns det skor med inbyggda broddar. Och halkutbildning med personalen är också bra, säger Anna Weigelt på AFA Försäkringar.

TIPS

Så undviker du halkolyckor

  • Använd broddar och rätt skor
  • Sätt halkskydd vid in- och utgångar som används ofta.
  • Ha ordentlig belysning vid entréer, trappor och gårdsplaner så att det går att se var det är halt om det är mörkt.
  • Håll trappavsatser fria från lösa föremål så att det går lätt att skotta rent.
  • Skotta bort snön och sanda
  • Halkutbildning för äldre arbetskraft
  • Utbilda alla anställda i säkerhetsbeteende
  • Be arbetsgivaren skicka ut ett sms på morgonen med en varning om när halkrisken ökar.
  • Gör en liten beredskapsplan om vem som ska göra vad när snön och halkan slår till.

(Källa: Arbetsmiljöverket och Lunds Universitet)

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Tips och råd