Lär dig argumentera för arbetsmiljösatsningar
Publicerat 27 oktober 2017
För att argumentera för arbetsmiljösatsningar krävs ingen ekonomutbildning. Men du behöver ta fram tydliga förslag som visar vad satsningen ska uppnå i relation till vad den kostar. Det var huvudbudskapet på seminariet "Vinsterna med god arbetsmiljö" på Gilla Jobbet.
– Det går inte att skriva ekonomichefen på näsan och säga 'så här mycket kommer vi minska sjukfrånvaron om vi investerar i det här'. Då kommer hen fråga 'hur vet du det?'. Istället ska man ta fram kritiska värden som utgår från vad som krävs för att en satsning ska bli ekonomiskt försvarbar. Då får man helt andra möjligheter att kunna diskutera och avgöra vilka satsningar som är lönsamma och vilka som inte är det, sa Anders Johrén när han pratade om arbetsmiljö och ekonomi på Gilla Jobbet.
Ett exempel på ett sådant kritiskt värde är korttidsfrånvaro. En korttidssjukdag kostar minst tio procent av månadslönen, enligt ett nyckelvärde som Anders Johrén presenterade. Om målet med en arbetsmiljösatsning är att minska korttidsfrånvaron med en viss procent kan man lättare se om kostnaden för själva satsningen är ekonomiskt försvarbar eller inte.
På företag med hög korttidsfrånvaro är både män och kvinnor sjukskrivna i lika stor utsträckning. Men på företag med hög långtidssjukfrånvaro är det betydligt fler kvinnor än män som är sjukskrivna.
– Korttidsfrånvaro har en mycket stark koppling till hur arbetsmiljön är på företaget. Långtidssjukfrånvaro är mer ett jämställdhetsproblem. Men det finns en organisatorisk faktor som ökar risken för långtidssjukfrånvaro och det är storlek på arbetsgruppen. Desto större arbetsgrupper desto fler är långtidssjuka, sa Anders Johrén.
På ett och samma företag kan det vara så att 80 procent av de anställda har högst fem sjukdagar per år, medan 20 procent är sjukskrivna i mycket stor utsträckning.
– Då kanske det är de 20 procenten man ska göra en satsning på. Mitt råd är att inte bara stirra sig blind på sjuktalen utan också titta på frisktalen, sa Anders Johrén.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.