Våga tänka negativt
Publicerat 14 november 2017
Positivt tänkande är inte så bra som det låter. I praktiken gör det oss mindre empatiska och får oss dessutom att blunda för verkliga risker. Det anser filosofen och psykologen Ida Hallgren, som istället vill få oss att tänka mer negativt.
Positivt tänkande handlar inte bara om tänkande – det handlar också om att känna positivt. Knepigt, eftersom livet inte bara innehåller positiva känslor och tankar utan också sorg, lidande och existentiella grubblerier, säger Ida Hallgren. En konsekvens av att inte tillåta sig själv att tänka negativt är enligt henne att man inte lär sig hantera obehag.
– Eftersom vi blivit så upptagna med att göra oss av med de här obehagliga känslorna har vi tappat verktygen för att hantera dem. Och normen i dag är att helst inte ha dem överhuvudtaget och istället börja dagen med att rabbla positiva affirmationer för att inte tänka något negativt alls.
Det positiva tänkandet är också i grunden djupt oempatiskt, anser Ida Hallgren.
– Så mycket i det handlar om att du ska rensa ut alla gnällspikar och negativa personer och istället boosta din egen lycka och njuta i stunden. Du ska hålla de andra på avstånd, inte påverkas av vad de säger och förbjuda allt som är obekvämt.
I arbetslivet kan förbudskulturen för allt negativt få allvarliga konsekvenser både för medarbetare och organisation. Det kan göra att ansvaret för generella problem läggs på enskilda individer, att risker helt ignoreras eller tystas ned. Vilket kan få katastrofala följder. Ett exempel är den amerikanska bankkraschen 2008.
– Man sparkade helt enkelt personer som sa att det inte skulle hålla.
När Ida Hallgren håller kurser i negativt tänkande möts hon ofta av personer som ger uttryck för stor lättnad.
– 'Äntligen får jag säga vad jag tycker, utan att ses en gnällspik!' Jag brukar också ha negativ brainstorming. Det blir högt i tak på riktigt och många förvånas över att de tycker det är så roligt, säger hon.
För även om forskning pekar på att pessimister både lever längre och är mer realistiska, så avfärdas ofta kritiska medarbetare som gnällspikar och "negativa".
– De ses som en sämre sorts människor, som inte stämmer överens med det positiva lyckoidealet.
Överlag behövs istället mer reflektion, mer filosofi och en större öppenhet – inte fler chefskurser som går ut på att peppa medarbetare att tänka positivt. En förväntan på att vara lycklig och tänka positivt kan nämligen ha motsatt effekt. Studier har visat att en förväntan att känna saker vi inte känner kan öka risken för depression – samtidigt som en öppenhet för existentiella frågor på arbetsplatsen kan minska risken för utbrändhet och negativ stress. Men det finns ändå en stor rädsla för att låta obehagliga känslor ta plats.
– Och det finns en föreställning om att om man tänker något negativt så kommer allt att rasa. Att man blir jättedeprimerad. Men jag lovar, alla blir inte jättedeprimerade. Men allt nytt är obekvämt, samtidigt som det är det obekväma vi lär oss av. Då blir det mindfulness på riktigt på jobbet, att acceptera att allt inte känns bra hela tiden och ur den acceptansen skapa visdom och medvetna beslut.
Enligt Ida Hallgren är det mycket i det positiva tänkandet som grundas i bristfällig forskning.
– Det är snällt tänkt, men tyvärr kontraproduktivt. Och visst – att ha en penna mellan tänderna för att aktivera musklerna som får dig att le kan göra att du kan känna dig gladare för stunden – men hur länge orkar du gå omkring så?
Tänk negativt på ett konstruktivt sätt
- Ha en negativ brainstorming på kickoffen. Då blir det högt i tak på riktigt. Det är en lättnad att få lyfta problem och farhågor utan att få stämpeln som negativ.
- I en omorganisation - bygg in möjligheter att lyfta farhågor och problem.
- Ordna bullshit-bingo. Låt alla floskler flöda fritt.
- Utnämn någon till djävulens advokat.

Carin Hedström
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.