Fem enkla frågor förutsäger risken för olyckor
Publicerat 29 januari 2018
Genom att besvara fem enkla frågor går det att förutsäga risken för olyckor. Om en enda fråga visar att det finns brister i säkerhetsarbetet fördubblas risken för en olycka, visar ny forskning.
Fem frågor räcker för att avgöra risken för olyckor, skriver den danska webbtidningen Mit arbejdsmiljö. Frågorna ingår i det så kallade NOSACQ-frågeschemat som är ett internationellt etablerat enkätverktyg för att undersöka hur medarbetare uppfattar organisationens förmåga att hantera säkerheten.
För att ta reda på om man med hjälp av frågorna faktiskt kan förutsäga risken för olyckor, har forskare vid danska Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gjort en studie där 15 000 medarbetare fått svara på de 50 frågor som ingår i NOSACQ-schemat. Fem av frågorna hade en mycket stark koppling till risken för olyckor.
– Vi blev överraskade över att det kunde kokas ned till så få frågor och att sambandet var så starkt, säger Jeppe Ajslev, forskare vid Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, i en kommentar.
Det räcker med att ett av svaren på de fem frågorna visar på brister så fördubblas risken för olyckor. Om man rapporterar problem på fyra områden fyrdubblas risken.
Den faktor som är mest avgörande för säkerheten på företaget är ledningens engagemang, enligt studien.
– Ledningen ska gå i bräschen för att skapa ett gott säkerhetsklimat och i tal och handling visa medarbetarna att företaget prioriterar säkerheten. Det ska ske i det dagliga arbetet och genom att medarbetarna involveras i beslut kring säkerheten, säger Jeppe Ajslev.
Få koll på olycksrisken
1. Jag får de instruktioner och den vägledning jag behöver för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.
2. Ledningen uppmuntrar medarbetarna att arbeta säkert även i perioder när schemat är pressat.
3. Ledningen involverar medarbetarna i beslut som rör säkerheten.
4. Vi hjälper varandra att jobba säkert även under stressiga perioder.
5. Vi anser att ambitionen att minska antalet olyckor genomsyrar det dagliga arbetet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så blir du bättre på att mingla
Möten • Känner du dig obekväm när det är dags för mingel på jobbet? Det finns enkla knep för att övervinna sin mingelskräck och bli säkrare och mer avslappnad.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.