Fem enkla frågor förutsäger risken för olyckor
Publicerat 29 januari 2018
Genom att besvara fem enkla frågor går det att förutsäga risken för olyckor. Om en enda fråga visar att det finns brister i säkerhetsarbetet fördubblas risken för en olycka, visar ny forskning.
Fem frågor räcker för att avgöra risken för olyckor, skriver den danska webbtidningen Mit arbejdsmiljö. Frågorna ingår i det så kallade NOSACQ-frågeschemat som är ett internationellt etablerat enkätverktyg för att undersöka hur medarbetare uppfattar organisationens förmåga att hantera säkerheten.
För att ta reda på om man med hjälp av frågorna faktiskt kan förutsäga risken för olyckor, har forskare vid danska Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gjort en studie där 15 000 medarbetare fått svara på de 50 frågor som ingår i NOSACQ-schemat. Fem av frågorna hade en mycket stark koppling till risken för olyckor.
– Vi blev överraskade över att det kunde kokas ned till så få frågor och att sambandet var så starkt, säger Jeppe Ajslev, forskare vid Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, i en kommentar.
Det räcker med att ett av svaren på de fem frågorna visar på brister så fördubblas risken för olyckor. Om man rapporterar problem på fyra områden fyrdubblas risken.
Den faktor som är mest avgörande för säkerheten på företaget är ledningens engagemang, enligt studien.
– Ledningen ska gå i bräschen för att skapa ett gott säkerhetsklimat och i tal och handling visa medarbetarna att företaget prioriterar säkerheten. Det ska ske i det dagliga arbetet och genom att medarbetarna involveras i beslut kring säkerheten, säger Jeppe Ajslev.
Få koll på olycksrisken
1. Jag får de instruktioner och den vägledning jag behöver för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.
2. Ledningen uppmuntrar medarbetarna att arbeta säkert även i perioder när schemat är pressat.
3. Ledningen involverar medarbetarna i beslut som rör säkerheten.
4. Vi hjälper varandra att jobba säkert även under stressiga perioder.
5. Vi anser att ambitionen att minska antalet olyckor genomsyrar det dagliga arbetet.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.