Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Ingrid Samuelsson

Arbetsklimat

Lästips i sommar

Har du missat Arbetslivs artiklar i vår? Ingen fara, nu får du chansen igen. Vi har samlat några av vårens mest lästa artiklar. 

Ny ISO-standard för arbetsmiljö
I mars lanseras ISO 45001, en internationell ledningssystemstandard för arbetsmiljöarbete. Standarden ska hjälpa företag och organisationer att jobba systematiskt med arbetsmiljön och ställer bland annat krav på psykosocial arbetsmiljö, ledningens engagemang och medarbetarnas delaktighet.

Återinförandet av rehabiliteringsplaner får kritik
Från den 1 juli måste alla arbetsgivare upprätta en rehabiliteringsplan efter 30 dagars sjukfrånvaro. Svenskt Näringsliv och Saco är kritiska till lagändringen eftersom det blir ytterligare en administrativ arbetsbörda för företagen som dessutom kan vara svår att leva upp till.

Flexibla arbetstider får oss att jobba mer
Tjänstemän upplever det ofta som en förmån att kunna bestämma när och var de jobbar. Samtidigt tar många frivilligt på sig att ständigt vara nåbara som ett sätt att betala tillbaka samt visa att man sköter sitt jobb.

Underskattat med hövlighet på jobbet
Hövlighet på jobbet, som att hälsa och vara hjälpsam mot sina kollegor, har större betydelse än vad man kan tro. Studier visar att det kan minska sjukfrånvaron på företaget.

Det motiverar medarbetare att vilja stanna
Att jobba med arbetsklimatet har stor betydelse om man vill behålla sina medarbetare. Det visar en ny undersökning där anställda fått lista vad det är som styr valet att stanna kvar på jobbet.

Skapa bättre stämning på jobbet
Hövlighet på jobbet har större betydelse än vad man kan tro. Studier visar att hövlighet till och med kan minska sjukfrånvaron på företaget. Men för att få ett bättre arbetsklimat och inte fastna i fluffiga värdeord, är det viktigt att fokusera på konkreta handlingar i vardagen.

Svåra samtal steg för steg
Som chef är det ditt jobb att ta de jobbiga samtalen med medarbetaren som verkar dricka för mycket eller som luktar svett. Att linda in problemen är sällan bra. Om budskapet ska nå fram är tydlighet A och O.

Så blir du en drömchef
Drömchefen har koll på allt, skapar bra team, motiverar medarbetarna och ger konkret feedback. Maria Gerlofson, som skrivit en handbok för chefer, delar med sig av sina bästa tips.

Vila på helgen förebygger utmattningssyndrom
Långvarig stress kan leda till att man går in i väggen och blir sjukskriven. Men det är egentligen ganska lätt att undvika att drabbas av utmattningssyndrom. Enklaste sättet är att ta ledigt på helgen, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri.

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Tips och råd