Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Misstag kan leda till positiv förändring

Misstag är inte något som man ska sopa under mattan utan i stället ta lärdom av som chef. Det anser Pontus Bodelsson som med över 20 års erfarenhet som vd delar med sig av sina bästa misstag och erfarenheter av förändringsarbete i en ny bok.

När Pontus Bodelsson som nytillträdd chef för Nationalencyklopedin sjösatte en ny hemsida fick företaget över 6 000 upprörda mejl från klagande kunder. "Är det en treåring som designat er nya sajt eller har ni bara fått en ny vd?", undrade en av kunderna.

– Jag hade hållit fullständigt fel förändringstempo. Och det är en nyckelfaktor i ett sådant här förändringsarbete. Jag hade inte lyssnat på organisationen och kört över de konsulter som vi hade. Ibland är förändringsmod lika med tålamod och det visade jag en uppenbar brist på, säger han. 

Läxan som han lärde sig är en av de erfarenheter som han delar med sig av i boken "Ledarskap för förändring – Mina 79 bästa misstag och annat värdefullt" (Roos & Tegnér).

Som ung chef är det lätt att tro att man ska kunna allting och vara fullkomlig i sin roll. Företagsvärlden är också besatt av framgångshistorier samtidigt som man gör allt för att minimera risker. Men det är ofta när man försöker skapa något nytt som misstag sker och de kan ge lärdomar som är nog så viktiga, anser Bodelsson.

– Ska vi våga vara kreativa och lyckas förändra någonting då måste vi tillåta misstag. Misstag leder vidare och därför är misstag värdefulla, säger han. Foto: Åsa Siller

En förutsättning för att lyckas med ett förändringsarbete är att man involverar och engagerar medarbetarna, anser Bodelsson. Men felet många styrelser gör att de inte jobbar med att stärka företagskulturen i tillräckligt hög utsträckning.

– Ju högre grad av involvering desto större är framgångspotentialen i ett förändringsarbete.

Som tidigare vd för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har han erfarenhet av förändringsarbete i en krisbransch där man både behövde effektivisera den traditionella verksamheten och skapa något nytt. Den här tvåhäntheten är något som en chef måste vara beredd på, menar Bodelsson.

– Det sliter och drar i organisationen och ställer åter igen krav på kulturen. Du ska hålla ihop det här gänget i ett och samma företag trots att det i stor utsträckning handlar om olika agendor i förändringsarbetet, säger han.

 

5 TIPS

Lär av misstagen

  • Att göra misstag är inte skamligt, men att försöka framstå som felfri är pinsamt. Fläckfria framgångssagor är tröttsamma.
  • Tänk på att äkta människor som står för sina misstag upplevs som mer genuina och har större trovärdighet.
  • Om du vågar visa svaghet kan du ge andra mod att öppna upp på samma sätt.
  • Forskning visar att vi lär oss särskilt effektivt av just andras misstag. Att vara generös och bjuda på sina misstag är värdefullt.
  • Om du vågar prata om ett misstag direkt kan du även med tiden få mer perspektiv på misstaget och se att det kanske inte var så allvarligt. Ofta kan vi se tillbaka på våra gamla misstag och prata om dem med glimten i ögat.

Källa: Pontus Bodelsson

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Chef

Senaste om Tips och råd