Bild: istockphoto
Musarm – så förebygger du
Publicerat 29 februari 2024
Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
Musarm – en folksjukdom
Musarm är en relativt ny diagnos som uppstod på 1990-talet i takt med att datoranvändandet ökade. Sedan dess har det bara blivit mer och mer vanligt och enligt vissa undersökningar drabbar det så många som varannan datoranvändare.
Vad är musarm?
Musarm är ett samlingsnamn för värk i arm, nacke, rygg, handled och fingrar. Det beror på att man gör många upprepade, små rörelser med musen. När man arbetar med musen håller man dessutom ofta handen i ett onaturligt läge. Handleden är böjd bakåt och fingrarna är spända. Den största belastningen är inte när man klickar eller rör musen utan när man håller handen beredd att klicka.
Vem drabbas?
Alla som arbetar mycket med dator och datormus kan få musarm. Men risken ökar när man har arbetsuppgifter på datorn som kräver små och känsliga rörelser. Även stress kan öka risken eftersom man ofta spänner sig när man är stressad.
Hur vet man att det är musarm?
Musarm kan visa sig som en molande smärta i armen som känns både när man vilar och när man anstränger armen. Det kan också kittla i fingrarna ungefär som när en kroppsdel somnar. Musarm kan också ge domningar och förlorad känsel. Ibland kan man uppleva det som att händerna blir kalla. Men eftersom det är svårt att ge en diagnos ska man alltid vända sig till en fysioterapeut, naprapat eller en läkare om besvären inte går över inom några veckor. En fysioterapeut kan hjälpa till med tips på ergonomiskt anpassade tangentbod och datormöss.
Förebygg
- Använd kortkommandon på tangentbordet.
- Flytta musen till andra sidan tangentbordet och använd andra handen. Svårt i början, men man vänjer sig.
- Ta minipauser och stretcha! Den främsta anledningen till musarmär långvarig, ensidig belastning.
- Variera din arbetsställning. Växla mellan att sitta och stå om du har höj- och sänkbart skrivbord.
- Håll handleden rak, inte vriden mot lillfingret, när du använder musen. Låt handen vila på skrivbordet och inte på musen när du inte använder den.
- Arbeta med armar och händer nära kroppen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.