Hoppa till huvudinnehållet

David Johansson, operatör på Smurfit Kappa, håller koll på 28 olika skärmar när han jobbar.

Bild: Caroline Lundmark

Så gjorde vi

Så behåller du koncentrationen på topp

Tjugofem minuter, så lång tid tar det att återfå fokus om vi blir avbrutna av mejlaviseringar eller störande ljud, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic. Men det finns sätt att behålla koncentrationen hela arbetsdagen. Här ger fyra personer i olika yrken tips på hur de gör.

David Johansson, operatör Smurfit Kappa

Vad kan hända om du tappar fokus?

– Jag arbetar på Europas största kraftlinerbruk, och övervakar en process där man återvinner kemikalier. Jag håller koll på 28 skärmar. Jag ögnar igenom dem med intervaller och har lärt mig vilka av dem som är mest frekventa. Vi har A- och B-larm, som skickas med både ljud och ljus. Hela processen justeras kontinuerligt. Värsta scenariot är om flera cisterner översvämmas och fabriken stannar.

Hur behåller du koncentrationen?

– Jag arbetar skift. Inför nattskiftet handlar det om att förbereda sig och vara uppe längre dagen innan, att sova och äta bra är jätteviktigt. Under nattskiftet är tempot lugnare, då gäller det att hålla hjärnan igång och inte slöa till. För min del fungerar musik.

Vad gör du i en stressad situation?

– Tar ett djupt andetag. Det är svårt att tänka klart om man stressar upp sig när det är många bollar i luften. I stället tänka "hur gör vi nu" och ställa om sig till ett nytt läge.

Siri Helle, psykolog och författare som skriver på en bok om digitala distraktioner Foto: Bengt Alm

Vad är viktigast för koncentrationen?

– Att man designar bort störningsmoment i sin omgivning. Slå av notiserna på mejlen och kolla inkorgen på bestämda tider i stället. Om du har ett krävande arbete, försök sätta dig avskilt.

Vilka knep kan man ta till?

– Ta regelbundna pauser, ibland redan efter 20 minuter eller 45 minuter. Hjärnan blir trött och du tappar energi. Ett vanligt misstag är att jobba in lunchen, men då blir du mycket tröttare på eftermiddagen. Ett annat knep är varierande arbetsuppgifter, så att du inte anstränger dig för länge med samma sak.

Om man vill arbeta mer fokuserat – hur bör arbetsplatsen vara utformad?

– Den ska vara anpassad till uppgiften och till det man ska lösa. Jag är skeptisk till öppna kontorslandskap och att man alltid ska finnas tillgänglig för sina kollegor. Om en kollega vill ha hjälp, be att få avsluta det du håller på med, då blir det lättare att hitta tillbaka till fokus.

Peter Östman, kommunikationschef Vasakronan Foto: Martina Holmberg

Är det lätt att hitta utrymme för koncentration på ditt jobb?

– Ja, min arbetsplats består av 2 500 kvm med olika platser, många med bra möjlighet att koncentrera sig. Om jag ska sätta ihop en presentation eller skriva pressmeddelande väljer jag en lugnare plats. Genom den plats jag väljer visar jag också hur tillgänglig jag är.

Vad gör du när det blir för mycket?

– Då flyr jag till den tysta zonen för att göra saker klara. Vi har en regel på kontoret som säger att man inte går in och hämtar folk i den tysta zonen.

Du svarar sällan i telefon – vad beror det på?

– På alla säljare som ringer. Finns du i mina kontakter svarar jag, om jag kan. Jag svarar däremot aldrig i telefon under möten, då är jag 100 procent där. Min ambition är att inte ha några olästa mejl i min inkorg när jag går hem för dagen. Det är flera olika saker som gör det lättare för mig att koncentrera mig, och det är alla start och stopp som käkar tid.

Josefine Lindgren, lokförare SJ Foto: SJ

Vad gör du för att behålla koncentrationen?

– Jag sitter mycket så jag brukar ställa mig upp och röra på benen. Under rasten brukar jag motionera och gå en timme. Det gör mig mer koncentrerad. Jag får mer energi av att röra på mig.

När kräver ditt jobb särskild koncentration?

– Hela tiden, ungefär som när man kör bil. Man har fokus längre fram, på tavlor och djur. Vi har ATC-systemet som går in och bromsar – om jag inte gör det. Jag har varit lokförare i fyra år så visst får man rutin på att koncentrera sig. Men när jag kör vissa sträckor, som jag inte kör så ofta, kräver det mer av mig. När jag växlar och kör på bangårdar och bara går på det visuella, måste jag vara extra koncentrerad.

Spelar tiden på dygnet någon roll för dig som lokförare?

– Jag har både tidiga och sena pass och får inte jobba mer än fem timmar utan rast. Jag tycker att sena pass är jobbigare. Mitt jobb är klassat som ett säkerhetsyrke. Vi har själva ett ansvar för att ta oss ur tjänst, om vi känner oss trötta.

bild på Ulla-Karin Höynä

Ulla-Karin Höynä

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd