
Bild: Istockphoto
Så får man medarbetarna att vilja stanna
Publicerat 13 februari 2018
Att jobba med arbetsklimatet har stor betydelse om man vill behålla sina medarbetare. Det visar en ny undersökning där anställda fått lista vad det är som styr valet att stanna kvar på jobbet.
Just nu är arbetsmarknaden stark och många väljer att byta jobb. Men hög personalomsättning är sällan bra för företaget eftersom det kräver mycket resurser samt leder till en nedgång i produktivitet och effektivitet. HR-företaget Talentsoft märker just nu av en ökad efterfrågan på företag som vill ha tips på hur man bäst motiverar och behåller sin personal.
– Kompetensutveckling, tidiga fredagar och årliga bonusar kan alla vara bra verktyg, men det som väger tyngts är den sociala sammanhållningen. Som tur är kräver det ofta överraskande lite av verksamheten för att investera i den kollegiala samanhållningen, och investeringen ger goda resultat, säger Allan Nygaard, chef för Talentsoft i Norden, i en kommentar.
Talentsoft har gjort en enkätundersökning om de viktigaste parametrarna för att behålla medarbetare. På en fråga om vilka de tre viktigaste parametrarna på en arbetsplats är, svarar 75 procent; bra kollegor. Därefter kommer bra lön, flexibla villkor samt god relation till chefen.
Behålla bra medarbetare
- Investera i den kollegiala sammanhållningen Att göra något trevligt utanför arbetet stärker motivationen och samarbetet och är därför en bra investering för företaget.
- Underskatta inte betydelsen av lön För många är lön en avgörande motivationsfaktor och det kan betala sig beträffande kostnaderna för rekrytering.
- Erbjud flexibla villkor Möjligheten för att gå tidigt eller få arbeta hemifrån kan bidra till större engagemang och effektivitet.
- Prioritera kompetensutveckling Både i form av kurser och utbildning samt daglig motivering, stöd och dialog.
- Stärk relationerna mellan ledning och medarbetare Respektera varandras professionella roller och ställ krav samt involvera varandra.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.