Hoppa till huvudinnehållet

Att börja jobba igen efter föräldraledigheten är en stor omställning. För att övergången ska bli så smidig som möjligt är det bra att boka in tid med chefen direkt när du kommer tillbaka, råder Unionens ombudsman Gunilla Krieg.

Bild: Sveriges Annonsörer

Kompetens

Så kommer du tillbaka efter föräldraledigheten

Att börja jobba igen efter föräldraledigheten är en stor omställning. För att övergången ska bli så smidig som möjligt är det bra att boka in tid med chefen redan de första veckorna på jobbet, råder Gunilla Krieg ombudsman på Unionen.

Att börja jobba efter föräldraledigheten är ett stort kliv – ut ur en bubbla, in i en helt annan värld. Nervöst också. Hur mycket har arbetsplatsen förändrats? Klarar jag fortfarande mitt jobb? Det är klokt att hålla viss kontakt med sin arbetsplats, även under föräldraledigheten, anser Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen.

– Läs lite på intranätet då och då, och ta del av personalinformationen. Då har man i alla fall lite koll på vad som händer. Om det inträffar en omorganisation till exempel, är det väldigt viktigt att veta.

Personer som har varit föräldralediga får, enligt regelverket, inte missgynnas på grund av det. De har alltså rätt till samma kompetensutveckling som kollegerna, om det behövs för att de ska klara jobbet. Vissa arbetsgivare erbjuder även föräldralediga att vara med på utbildningar och konferenser.

– Men om man inte vill gå en kurs i exempelvis GDPR under tiden man är hemma, så behöver man inte. Men det kan vara lämpligt att veta att alla andra har fått utbildningen, och att det alltså är viktigt att man får den efteråt, säger Gunilla Krieg.

Om man inte har haft utvecklingssamtal under föräldraledigheten, är det bra att ha det så fort som möjligt efter jobbstarten.

Frågan om kompetensutveckling bör den som har varit föräldraledig ta upp med chefen på en gång, tycker hon. Kanske går det inte att få exakt samma slags kurs i efterhand, men det är viktigt att prata om behoven. Och att bestämma när utbildningen ska göras.

– Planera in det i kalendern för de närmaste veckorna, så att det verkligen blir av. Det är chefens ansvar att se till att personalen faktiskt får den kompetens och den information som de behöver.

Lönesamtalet ska inte heller glömmas bort, påpekar Gunilla Krieg.

– Vi ser alltför många exempel på att de som har varit föräldralediga förlorar både i löneutveckling och kompetensutveckling, fast det inte ska vara så.

Arbetstider och schemaläggning är högaktuella frågor för småbarnsföräldrar.

– Om man vill ha kvar de unga och engagerade, som nyss har fått barn, måste man också tänka på att anpassa arbetsplatsen efter deras behov, säger Gunilla Krieg.

Helene Vinberg är kommunikationschef på Doctrin, som utvecklar e-hälsoverktyg för sjukvården. Hon deltog i en särskild "inskolning" innan hon började sitt nya jobb efter föräldraledigheten. Foto: Linkedin

Några tidigare kollegor tipsade henne om de så kallade inskolningsdagar för branschfolk, som en PR-byrå i Stockholm ordnar. "Inskolningen" förra hösten gav en sammanfattning av året som gått, ur ett branschperspektiv.

– Den tog upp ett urval av nyheter, de tongivande kampanjerna, branschsnackisarna och vilka som vunnit pris i Cannes till exempel. Det fanns också något inslag om Almedalen och den politiska utvecklingen i USA, säger Helene Vinberg.

Hon uppskattade att bli uppdaterad och att få träffa branschkollegor. Det är lätt att tappa lite av sitt yrkesmässiga självförtroende under föräldraledigheten, menar hon.

– Jag blev igångtaggad. Det var en riktig energiboost.

Inskolningen var ett effektivt sätt att få det gångna året summerat.

– När man jobbar med kommunikation är det jätteviktigt att ha koll på sin omvärld, vilket är extremt svårt under föräldraledigheten.

Arbetsgivare bör kolla hur föräldralediga medarbetare vill ha kontakt med arbetsplatsen under sin frånvaro, tycker Helene Vinberg.

– Man ska inte vara rädd för att fråga om de vill vara med på konferenser och liknande. Det kan ge extra motivation, och de hinner förbereda sig lite för att komma tillbaka.

TIPS

Tänk på det här när du är föräldraledig

  • Håll kontakten med jobbet när du är föräldraledig.
  • Gå gärna på utvecklingssamtal även under ledigheten. Om du inte gör det är det bra att boka in ett så snart du är tillbaka igen.
  • Se till att du får lönesamtal under din föräldraledighet.
  • Se till att få kompetensutveckling i sådant du missat under ledigheten.

Källa: Unionen

bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Kompetens

Senaste om Tips och råd