Bild: Bengt Alm
Så blir ljudmiljön på jobbet bättre
Publicerat 16 november 2018
Ljudduschar, bollar på stolar och heltäckningsmattor. Det är några knep för att få bort störande ljud på jobbet. Här tipsar fyra personer i vitt skilda yrken hur de gjort för att få en bättre ljudmiljö.
Gustav Ejstes, musiker och låtskrivare samt medlem i bandet Dungen
Vad gör ni musiker för att skydda hörseln?
– Det finns specialgjutna öronproppar som dämpar alla ljud. Men det är inte främst på spelningarna som hörseln frestas utan när man gör soundcheck och ställer in instrumenten, då kan det komma knivskarpa ljud som man inte är beredd på.
Hur gör klubbarna för att minska störande ljud?
– En utomhusklubb här i Stockholm byggde in små högtalare i ett tak ovanför dansgolvet. Det gjorde att ljudet bara riktades rakt ner. Samtidigt gillar jag stark volym och att bli omringad av ljud när jag står på scenen. Harmonisk musik känns inte lika jobbigt för örat som fulla människor som skrålar efter en konsert.
Finns det andra fiffiga lösningar för er som står på scen?
– Det finns in-ear-system – en slags hörselsnäckor för medhörning och som dämpar ljud utifrån. Volymen på scenen kan hållas nere då, men samtidigt tycker jag att man missar lite av publikkontakten.
Alexander Kassberg, studiochef på Lexter som sysslar med ljuddesign i offentliga miljöer
Vad kan man göra för att få bort störande ljud på ett kontor?
– Tänka på var skrivare, kopiatorer och andra maskiner som låter är placerade. Likaså se till att det finns en dörr att stänga till köket där det kommer ljud från mikro, kylskåp, diskmaskin, vattenkran och kollegorna.
Hur kan man designa ljudet på ett kontor?
– Med hjälp av ljudduschar, en slags riktade högtalare, kan man bygga olika ljudzoner. Vissa platser kanske är för tysta och behöver mer ljud, medan andra är bullriga och behöver ett positivt ljud som maskerar – som naturljud eller musik. Ljudduschen hörs bara i ytan man riktar den mot. Det går till exempel att ha lövsus eller fågelkvitter i korridoren utan att det stör arbetsplatserna runt omkring.
Går det att variera det ljudet under dagen?
– Absolut, det är att föredra. Måndag morgon kanske ska ha en annan feeling än fredag eftermiddag.
Lotta Nilsson, restaurangchef på Tennstopet med 30 anställda
Vad är det som ger den goda ljudmiljön hos er?
– Vi är en gammal restaurang med heltäckningsmattor, gardiner och vita dukar på borden. De dämpar mycket. Sen har vi valt att inte ha musik i matsalen. I stället är det ett skönt sorl av människoröster. Det är jätteskönt för oss som jobbar här.
Har ni gjort något mer för att dämpa ljudet?
– Ja, i baren där det var trägolv tidigare har vi lagt heltäckningsmatta. Heltäckningsmattan är skön även för fötter och rygg för oss som går och står hela dagarna. Härom veckan hade vi ett större sällskap där en av gästerna hade tinnitus, han sa att det här var en restaurang som fungerade även för honom.
Varför satsar inte fler restauranger på bra ljudmiljö?
– Det ska vara hippt och då är det sten, kakel och glas som gäller. Nyligen fick vi pris av Matro och ljudombudsmannen för att vi var den restaurang i Sverige som har bäst ljudmiljö. Diplomet står på bardisken.
Eva-Kerstin Isgren, chef på förskolan Snurran i Malmö
Hur var det innan ni började se över ljudmiljön?
– Vi hyssjade ofta barnen. Men de var egentligen inte speciellt högljudda, det var lokalerna som inte var anpassade för oss. Vi tog in en ljudkonsult som fick tala om vad vi behövde. Steg ett var att sätta upp ljudabsorbenter som hänger ner från taket och i ramar på väggarna. Vi bestämde oss för att ta ett rum i taget och började med ateljén.
Vad gjorde ni mer?
– Bytte ut borden med vaxduk till bord med en lineoulmskiva som dämpar ljuden. Och så har vi satt som små bollar på alla stolsben för att slippa skrapet. Legot ligger inte längre i en plastback utan i en tygväska som går att fälla ut.
Vad är största skillnaden mot tidigare?
– I dag kan vi sitta vid borden i ateljén och höra vad de som sitter mitt emot säger. Det är faktiskt en lisa för själen att gå in i där. Det är fantastiskt vilken skillnad det har
blivit i ljudmiljön, det är bra både för personal och barn.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.