Skärskador från verktyg vanliga bland unga
Publicerat 14 maj 2018
Maskiner och verktyg ligger bakom många olyckor inom industri och byggverksamhet. En stor andel av skadorna är skärskador från knivar, enligt en ny rapport.
Metallarbetare och byggnadsarbetare hör till de yrkesgrupper som skadar sig allra mest på jobbet. Fallolyckor är vanligt bland äldre. Bland unga däremot är skärskador på fingrar och händer en vanlig skadetyp. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.
– Det är anmärkningsvärt hur stor andel av ungas skador som beror på att man skär sig på knivar. Det är lätt hänt att slinta med kniven och oftast blir konsekvenserna allvarliga, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring.
Maskiner och verktyg ligger bakom många olyckor, men de går att förebygga relativt enkelt enligt Mats Åhlgren.
– Det är viktigt att säkerställa att skyddsanordningar som används på maskiner och verktyg fungerar som de ska samt att man ser till att det personliga skyddet fungerar. En annan sak som är minst lika viktig är att arbeta med säkerhetskulturen och attityden till säkerhet och risker, säger Mats Åhlgren.
Förebygg maskinskador
- Alla maskiner ska vara CE-märkta. Men även om CE-märkning finns innebär inte det att maskinen är riskfri att använda. Se till att du får en tydlig instruktion om hur maskinen används på ett säkert sätt.
- Maskinerna ska vara utrustade med skydd för att göra arbetet säkrare. Säkerställ att alla skydd och avskärmningar sitter på plats, är hela och placerade i rätt läge.
- Det ska finnas ett nödstopp inom räckhåll från maskinen.
- Alla startknappar ska fungera så att det inte går att starta maskinen av misstag. Det görs genom att startknappen är försänkt, övertäckt eller försedd med krage.
- Det ska finnas underspänningsskydd så att maskinen inte återstartar av sig själv efter spänningsfall eller strömavbrott.
Källa: Prevent
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.