Bild: Catharina Johnsson
Årsklocka för arbetsmiljön
Publicerat 23 oktober 2019
En årsklocka, med ett arbetsmiljötema för varje månad, är modellen på Kvarnsvedens bruk. Ett bra sätt att göra arbetsmiljöfrågorna hanterbara och öka säkerheten, anser huvudskyddsombudet Jan Grundelius.
Säker vinter – det är oktober månads tema i arbetsmiljöarbetet på Stora Enso Kvarnsveden. I november handlar det om organisatorisk och social arbetsmiljö. I december ska årets systematiska arbetsmiljöarbete följas upp.
Sedan i början av året jobbar Kvarnsvedens bruk med en så kallad årsklocka, där ett speciellt tema står i fokus varje månad. Årsklockan är ett komplement till det vanliga systematiska arbetsmiljöarbetet.
Tanken är att lyfta alla olika arbetsmiljörisker som finns i verksamheten, en i taget. Hittills har man avverkat bland annat lyft, brand och nödläge, trafikrisker, kemikaliehantering och ergonomi.
– Jag tror att vi är på rätt väg, säger Jan Grundelius, huvudskyddsombud för Pappers. Jag kikade nyss på statistiken, och hittills i år har vi ungefär hälften så många olycksfall utan frånvaro som vi hade under motsvarande period förra året. Förhoppningsvis gör vi någonting rätt.
Bruket har cirka 420 anställda och tillverkar tryckpapper med hög kvalitet, till exempel för journaler. De två pappersmaskinerna går dygnet runt, utom vid storhelger. Här har Jan Grundelius jobbat i 40 år. Först 25 år som skiftgående inom vedhantering och massatillverkning, därefter heltid som arbetsställets huvudskyddsombud.
Han ser flera vinster med årsklockan. Det är en modell som organisationen mäktar med att hantera. Den minskar risken för att någon fråga faller mellan stolarna. Eftersom månadens tema tas upp på olika möten i produktionen, blir fler anställda medvetna och engagerade. Det gäller chefer och skyddsombud, men övriga medarbetare är också jätteviktiga i det arbetet, säger han.
– Vi stöttar organisationen under månaden och följer upp utfallet i efterhand. Vad har man identifierat för risker och, framför allt, vad har man lärt sig? Lärandet är det viktigaste. Fokus ligger på att förebygga, vi måste jobba så att det inte händer något som vi inte vill ska hända.
Årsklockan kom till efter att Arbetsmiljöverket förra året hade inspekterat arbetsplatsens kemikaliehantering och ställt krav på bättre riskbedömning. Jan Grundelius och företagets säkerhetschef slog sina kloka huvuden ihop och listade alla riskabla inslag i arbetet som de kunde komma på.
– Vi tycker båda att det här är en lika viktig fråga. Vi vill inte ha olyckor, och inte incidenter heller.
En stor del av hans tid som huvudskyddsombud går åt till samverkansmöten. Han är trygg i rollen, efter alla år.
– Man får en hög kompetens med tiden, och en ganska hög trovärdighet i samverkansmötena. Jag upplever att jag blir lyssnad på när jag för fram något. Det är lätt att kommunicera. Det ska ju inte vara något konfrontationsarbete. Vi har ett gemensamt mål, även om mitt uppdrag är att företräda arbetstagarna.
Arbetsbelastning är en stor arbetsmiljöfråga just nu.
– Det har varit tuffa år för oss som gör tryckpapper, säger Jan Grundelius. Det är en ständigt vikande marknad, så den största frågan är om arbetsbelastningen är rimlig. Vi har en otroligt tajt organisation.
Årsklocka för säkerhet
Så här ser årsklockan ut på Stora Enso Kvarnsveden:
Januari – säkra lyft
Februari – brand/nödläge
Mars – trafikrisker
April – risker i lokalen
Maj – säker sommar
Juni – säkra stopp
Juli – energirisker
Augusti – säker kemikaliehantering
September – ergonomi
Oktober – säker vinter
November – OSA
December – SAM-uppföljning
Margareta Edling
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.