
Bild: Kerstin Hansson
"Det får hellre kosta lite mer, bara det är säkert"
Publicerat 29 maj 2019
Ordning och reda och god planering. Det är grunden för en säker arbetsmiljö, enligt lantbrukaren Anna Kristoffersson i skånska Veberöd. Hon trivs med friheten som jobbet innebär men baksidan är stress och svårigheter att få tag på extrapersonal.
Vårbruket är precis avklarat på Anna Kristofferssons lantbruk som hon driver tillsammans med sin bror och en anställd. Även kalvningen är på sluttampen och lamningen förväntas börja först om en vecka.
– Jag har till och med hunnit betala lite räkningar i dag, säger Anna Kristofferson.
Annars är det långa arbetsdagar såhär års och administration får skötas när det finns tid på kvällar och helger. Det pressade arbetstempot gör det svårare att hinna åtgärda brister i arbetsmiljön och ligga steget före i planeringen.
Anna Kristoffersson förklarar att tillsynes små brister kan få stora konsekvenser. Ett trasigt staket kan välta och skrämma djuren, hala golv orsaka halkolyckor och bråte som ligger framme kring hus och hagar leda till fallolyckor och dessutom skada djuren.
– Det gäller att se potentiella risker och åtgärda direkt. Det kan handla om så enkla saker som att hålla ordning och reda och se till att saker är hela, säger hon.
Förutom växtodling och skogsbruk har Anna och hennes bror även får, tjurar och ett hundratal kor. De lägger mycket tid på att tämja djuren så att de ska känna sig lugna tillsammans med människor. Det är också viktigt med kunskap om djurs beteende.
– Vi har många som hoppar in och jobbar extra. Jag lägger mycket tid på att förklara för dem hur djuren fungerar, säger Anna Kristoffersson.
I vissa fall tycker hon att regelverket är lite väl fyrkantigt. Till exempel att det finns en åldersgräns för när man får jobba med tjurar men inte med kor.
– En diko med kalv kan vara betydligt farligare än en tjur. Ungdomarna måste få vara med i arbetet och successivt lära sig om vilka risker som finns, säger hon.
Trots den pressade arbetssituationen är Anna Kristoffersson glad att hon tog över familjeföretaget för drygt 15 år sedan. Det hon tycker bäst om är närheten till naturen och variationen i arbetsuppgifterna.
– Jag får vara både arbetsledare, förhandlare, inköpare, djurskötare och administratör. Det är jättekul, säger hon.
Att planera arbetet väl är en viktig åtgärd för en säker arbetsmiljö. Hos Anna Kristoffersson förbereder man till exempel morgonens utfordring till djuren dagen före och i bilen står alltid en spann med foderpellets redo.
– Då kan vi rycka ut snabbt om djuren skulle rymma. Om någon blir sjuk hinner vi utfordra djuren i tid på morgonen eftersom allt är förberett, säger hon.
Bristen på kompetent arbetskraft är en viktig orsak till stressen och leder till att arbetet med arbetsmiljön blir svårare att hinna med. Något Anna och hennes bror däremot aldrig tummar på är bra skyddsutrustning och säkra arbetsredskap.
– Det får hellre kosta lite mer. Bara det är säkert, säger Anna Kristoffersson.
Ett exempel är fångstgrindarna till djuren där man valt en variant som lätt går att klättra över. Ett annat är valet av en fyrhjuling med hytt på.
– Vi har många ungdomar som kör och dessutom en kuperad terräng, säger Anna Kristoffersson.
Som kvinna i en sedan länge mansdominerad bransch märker hon att vissa redskap och arbetsmoment fortfarande är anpassade till män. Det finns kopplingssystem som är tröga och fångstgrindarna till djuren onödigt tunga.
– Jag kan lämna över vissa uppgifter till min bror, men inte allt, trots att det sliter mycket på kroppen, förklarar Anna Kristoffersson.
För bättre arbetsmiljö
- Undersök och kartlägg vilka risker som finns innan tillbuden sker.
- Se till att ha god planering så ökar beredskapen för oförutsedda händelser.
- Tumma inte på kvaliteten när det gäller skyddsutrustning och säkra redskap.

Kerstin Karlsson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.