Bild: Bengt Alm
Få ut mer av resan till jobbet
Publicerat 10 januari 2020
Att pendla långt till jobbet kan vara både stressande och tråkigt. Men med lite fantasi går det att förvandla en trist resa till en meningsfull aktivitet. Arbetsliv har träffat fyra nöjda pendlare.
Johan Steene
Jobbar: Teqnion, Solna.
Avstånd: 1 mil
Pendlingstid: 55 minuter
Hur tar du dig till och från jobbet?
– Jag springer. Det tar ungefär 55 minuter, vilket är lika lång tid som det skulle ta för mig att åka bil eller kommunalt. Dessutom är jag mycket piggare när jag kommer till jobbet och när jag kommer hem. Jag springer året om och får två mil gratis träning varje dag. Sedan jag började springa är jag sällan sjuk.
Har du extrakläder med dig?
– Det beror på vad jag ska göra. Ibland byter jag bara om till en torr t-shirt när jag kommer till jobbet. Likaså om jag springer till ett möte under dagen. De jag ska ha möten med kan sitta i slips och kavaj och så kommer jag i shorts och färgglad t-shirt. Vissa tycker att jag är skön, andra att jag är galen. Att springa är mitt sätt att transportera mig.
Springer du samma väg varje dag?
– Ja, då slipper jag att ta en massa beslut om vägvalet. Min väg går via trottoarer, cykelbanor och en stor park. När jag springer till och från jobbet har jag inga behov av att vara äventyrslysten.
Petra Rosenkvist Steenhouwer
Jobbar: Zound Industries, Stockholm
Avstånd: 8,8 sjömil
Pendlingstid: 55 minuter på sommaren, 1,5 timme på vintern.
Varför åker du båt till jobbet?
– Det är ett fantastiskt sätt att få ihop livspusslet. Jag har små barn som ska lämnas och hämtas och skulle jag åka på annat sätt skulle det innebära flera byten och ineffektiv tid. Nu kan jag börja arbeta direkt när jag kliver ombord och ända tills vi kommer till kaj. Att få sitta i lugn och ro på en båt i stället för att trängas i tunnelbanan är ett härligt sätt att starta och avsluta dagen på.
Finns det bra uppkoppling ombord?
– Ja, den fungerar utmärkt. Det går att ha både telefonkonferens eller ringa via Skype och de flesta båtarna har bra bord att sitta och jobba vid. Med båten kommer jag ända från Ekerö till kärnan av Stockholm och har sån tur att jag kan promenera till arbetet därifrån.
Är du sjösjuk?
– Nej, och det gungar förvånansvärt lite. Jag tar båten in till jobbet 08.30 varje dag och åker hem lite olika tider. Att få ha den stunden för mig själv är en ynnest. När jag kliver på båten och åker hem sänks min stressnivå en meter.
Jonas Björnerstedt
Jobbar: Södertörns högskola
Avstånd: 11 km (34 km hela vägen)
Pendlingstid: 2 timmar
Hur pendlar du till jobbet?
– Jag åker kommunalt dit, hem åker jag rullskidor i kombination med båt och buss. Ibland cyklar jag eller springer i stället. Men inte alla dagar i veckan eftersom det är så långt. Det är skönt rent psykologiskt att träna och göra sig fri från det arbetsmässiga på hemvägen. Ett sätt att rensa hjärnan.
Varför tar du rullskidorna på hemvägen?
– Stakning på skidor är perfekt för axlarna efter en dag på kontoret. Efter jobbet är det heller ingen stress eller press. Det tar ungefär två timmar från dörr till dörr, men då har jag träningen avklarad när jag kommer hem och behöver inte ta mig till någon lokal för att träna. Och jag behöver inte heller tänka på att ta med mig handdukar och annat till jobbet för att duscha.
Hur gör du med kläder och ombyten?
– Jag har vanliga kläder på jobbet, sen byter jag om till träningskläder innan jag åker hem. När jag åker har jag med mig en liten ryggsäck med extra jacka, vanliga skor och så en plastpåse att stoppa rullskidorna i när jag kliver på bussen som tar mig sista biten hem.
Linda Kristiansson
Jobbar: Förskola i Østfold fylke i Norge
Avstånd: 6 mil
Pendlingstid: 55 minuter
Vad gör du när du sitter i bilen?
– Lyssnar på ljudbok. Och är det mycket på jobbet brukar jag börja tänka på vad som väntar under dagen och planera. Jag har bilpendlat till jobbet i Norge sedan 2011 och skulle inte kunna ta mig dit på annat sätt eftersom jag bor på landet. Jag tycker om min egentid i bilen. Vi är många i Årjäng som pendlar över gränsen. De på tullstationen känner igen oss pendlare så vi blir sällan stoppade.
Hur är väglaget på vintern?
– På svenska sidan är det dåligt plogat, men på norska sidan är det alltid bra sandat och saltat. Så bara jag tar mig till gränsen går det lättare. Ett fåtal gånger har jag fått stanna hemma för att det varit för dåligt väder för att kunna köra till jobbet.
Åker du samma tid varje dag?
– Ja, det gör jag. Jag jobbar sex timmars arbetsdag och åker hemifrån halv åtta och är hemma igen runt halv fyra. Jag slipper att öppna och stänga på förskolan eftersom jag skulle hamna i rusningstrafik för bilpendlarna mellan Sverige och Norge om jag åkte tidigare eller senare.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.