
Bild: Lidya Nada
Le dig glad
Publicerat 15 april 2019
Det är faktiskt inte bara tanken som räknas. Om vi vill få roligare och må bättre på jobbet krävs medvetna och konkreta handlingar. Det anser Ami Hemviken som skrivit en bok om arbetsglädje.
Le – det är inte tanken som räknas
Ami Hemviken har i sin bok försökt vända på det gamla välkända resonemanget att vi mår bättre om vi tänker positiva tankar. I stället vill hon slå ett slag för att positiva handlingar kan leda till ett gladare sinnelag. Hennes tips är att börja le för att bli gladare. Även om det är ett fejkat leende till en början så kommer det att utvecklas till en äkta känsla.
Beröm en kollega
Lika viktigt som att cheferna återkopplar och uppmuntrar är det att kollegor berömmer varandra. Att vara en god kollega och hjälpa eller berömma någon får oss att må bättre. På medarbetarsamtal kan chefer följa upp medarbetarna på vad de gör för att skapa god arbetsstämning.
Bjud på dig själv
Att vara seriös är inte samma sak som att vara allvarlig. Vi kan utföra seriösa och ansvarskrävande arbetsuppgifter och samtidigt våga vara roliga ibland. Humor och skratt främjar gemenskapen på jobbet. Att våga vara lite personlig och visa mänsklighet på jobbet får oss också att må bättre.
Hjälp andra att stressa ner
Stress lockar ofta fram det värsta i oss. Därför behöver vi fundera på hur vi kan hjälpa stressade kollegor att må bättre. Att berömma och bekräfta någon är ett sätt att minska stresshormonerna. Ett annat är humor. När vi får skratta riktigt ordentligt är det fysiskt omöjligt att samtidigt känna sig stressad.
Tänk; om inte ...
För att må bra på jobbet behöver vi känna att det vi gör är meningsfullt. Men om man inte rent bokstavligen räddar liv och släcker bränder på jobbet kan det ibland vara svårt att känna meningsfullhet. Ett tips är då att tänka "Om inte" Om inte jag städade förskolans lokaler hur skulle det bli då?
Ami Hemviken
Ami Hemviken är beteendevetare, chefscoach och föreläsare. 2017 utnämndes hon till Årets talare. Tipsen är hämtade ur hennes bok "Le – det är inte tanken som räknas".

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
”Rätt hanterade kan konflikter vara nyttiga”
Uppdrag • Han är chefen som inte ryggar för konflikter. Tvärtom tror Årets konflikthanterare, advokaten Fredrik Engström, att de till och med kan vara bra för verksamheten och medarbetarna, om de hanteras på rätt sätt.
-
Bättre resultat när chefen visar medkänsla
Arbetsklimat • I sin nya bok om compassionfokuserat ledarskap visar psykologerna Gabriela Jones och Alexandra Thomas hur medkänsla på jobbet kan lyfta både människor och resultat.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.