Bild: Martina Holmberg
Mitt första sommarjobb
Publicerat 27 maj 2019
Tydlighet kring vad som förväntas och en bra introduktion. Det är några saker som underlättar på första sommarjobbet.
Klara Lindborg, 17 år, går på danslinje. Har sommarjobbat på en förskola.
Hur var första dagen?
– Jag blev så väl mottagen. Både personalen och barnen hade full koll på vem jag var när jag kom. Och jag fick en tydlig och bra genomgång av arbetsuppgifterna. Min handledare jobbade på samma avdelning som jag, så henne kunde jag fråga om det var något jag undrade över. Många av mina andra kompisar som också jobbade på förskola berättade att det knappt var någon som brydde sig när de kom. Jag hade tur.
Vad tyckte du om jobbet?
– Väldigt roligt. Jag gillade att lära känna barnen och kände mig som en i personalen och satt med i personalrummet och fikade. Sista dagen på mina tre veckor sa handledaren att jag kunde gå tidigare om jag ville, men jag frågade om jag inte kunde få stanna hela dagen för att kunna säga hej då till alla barnen när de gick hem. Jag har tränat mig i att både ingå i en personalgrupp och att tackla barn.
Vad är viktigt när man kommer ny till ett jobb?
– Att det är tydligt vad man ska göra och vad som förväntas av en – så att man vågar ta egna initiativ
Joel Hjalmarsson, 22 år, går på juristlinjen. Har sommarjobbat som Lyckohjulsbiträde på Liseberg.
Hur var första sommaren?
– Då var jag 19 år och fick jobba med en mer erfaren så kallad senior. Sen är det alltid olika utbildningar under sommaren för de säsongsanställda, i service eller annat. En gång hade vi rollspel där seniorerna spelade upp olika situationer som kan inträffa och så hade vi gruppdiskussioner om det efteråt.
Känner du dig trygg på jobbet?
– Ja, det gör jag. Visst kan folk bli arga om fel nummer vinner, men vi jobbar oftast två och två. Och så finns det en tyst larmknapp under disken. Vi behöver inte dra oss för att trycka på den eftersom det är personligt hur man upplever rädsla. Det finns också park- och säkerhetsvakter runt omkring. Jag har lärt mig att ta diskussionen med de som är arga.
Vad betyder ditt sommarjobb?
– Att jag har utvecklat min sociala förmåga och lärt mig att hantera olika slags människor. Det har jag nytta av i framtida jobb. Sen har jag också fått flera bra vänner. Liseberg är en bra arbetsplats där många ungdomar har sitt första jobb.
Sofia Bergström, 18 år, läser Natur-Samhälle på gymnasiet. Har sommarjobbat som kyrkogårdsarbetare på Skogskyrkogården i Stockholm.
Hur togs du emot?
– Jag fick ett kompendium med information om växterna på kyrkogården, vad som var perenner, annueller och ogräs. Och så fick jag arbetsbyxor, t-shirt och handskar. Jag och en annan tjej jobbade tillsammans med en handledare som var anställd på kyrkogården. Han var väldigt trevlig och vi kunde fråga vad vi ville om vi kände oss osäkra.
Vad hade du för arbetsredskap?
– Mest hade jag en hink och liten spade för att rensa ogräs. Och så hade jag knäskydd eftersom jag satt mycket på knä. Jag blev tröttare än jag hade trott och var inte riktigt förberedd på den känslan. Men under de tre veckorna jag jobbade skaffade jag mig bättre och bättre rutiner. Jag hade också med mig en vattenflaska hela tiden eftersom det var varmt.
Vad har du lärt dig av ditt sommarjobb?
– Hur det känns att ta ansvar, att ha kollegor och att se till att få med mat till jobbet varje dag. Matlådan är viktig, för man blir väldigt hungrig av att jobba med kroppen.
Melker Eriksson, 18 år, går Samhälle-media på Gymnasiet. Har sommarjobbat som tränare på en fotbollsskola.
Vad fick du för introduktion?
– Det var flera möten med huvudledarna där de tydligt och klart gick igenom våra arbetsuppgifter. De tog också upp vad vi skulle göra vid olika scenarier – om ett barn kissade på sig, var ledset eller om maten tog slut på lunchen. Och när man är ny får man jobba med en ledare som varit där sommaren innan, en så kallad A-ledare, det är ett bra stöd. Eftersom det är min tredje sommar på fotbollsskolan är jag A-tränare i år.
Hur var första sommaren som tränare?
– Det var lite nervöst om jag skulle våga bidra med idéer till A-tränaren. Sen kunde väl vissa föräldrar vara lite jobbiga. Nu har jag mer rutin och känner att jag vet hur jag ska agera i olika situationer. Och de är verkligen jätteroligt att få lära de yngre barnen det jag kan om fotboll.
Vad tycker du är viktigt inför ett jobb?
– Att man vet vad som förväntas av en och vilka arbetsuppgifterna är. Sen tror jag att sommarjobbet ger en bra erfarenhet att ha med sig ut i arbetslivet. Jag har fått träning i både ledarskap, tålamod och i att hantera barn och föräldrar.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.