Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Nudging – ett lyft för arbetsmiljöarbetet

Vi vet att vi borde börja träna, pensionsspara och städa källarförrådet, men ändå gör vi inte det. Ibland när gapet mellan vilja och handling är för stort kan det behövas en knuff i rätt riktning. Vi kan behöva lite nudging.

Nudging innebär att man med hjälp av beteendevetenskap och psykologi designar valsituationer så att det blir lätt att göra rätt utan att använda förbud eller hot om sanktioner. Här kommer några exempel på hur nudging kan användas i arbetslivet och i arbetsmiljöarbetet.

Ändra standardvalet
Gör det önskvärda beteendet förvalt.
Exempel: Om målet är att fler ska äta vegetariskt på konferensen kan man göra det vegetariska alternativet som förval och be dem som vill ha annan kost att ange det separat.

Förändra placeringen
Gör det önskvärda valet lätt att nå.
Exempel: Om man vill att fler ska återvinna avfall på byggarbetsplatsen kan man placera ut mindre containrar på flera platser i stället för att ha en stor på en plats.

Skapa hinder
Gör det sämre valet svårare att nå.
Exempel: Förbjuda rökning på utomhus- serveringar.

Gör det transparent
Visa vad beteendet leder till.
Exempel: Om ni vill att fler ska rapportera tillbud på jobbet – gör det visuellt. Skriv till exempel på intranätet hur många som rapporterat den senaste månaden samt vad det lett till.

Involvera medarbetarna
Gör användaren till en del av lösningen.
Exempel: Fråga medarbetarna vad det är som hindrar dem att använda den personliga skyddsutrustningen på jobbet. Använd sen svaren för att göra det lättare att göra rätt.

Gör det socialt Ett grundläggande mänskligt beteende är att vi vill göra som flocken.
Exempel: Få fler att börja träna genom att starta träningsgrupper på jobbet.

Belöna
Belöna de som uppnått det önskade beteendet.
Exempel: Bästa idén för att få mysigare på kontoret vinner ett pris.

LÄSTIPS

Nudging

"Nudging i praktiken: Så gör organisationen det lätt att göra rätt" utkommer i december på Natur & Kultur. Författare är Ida Lemoine, Kajsa Lindström, Linda Lindström och Samuel Salzer.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Tips och råd