Nudging – ett lyft för arbetsmiljöarbetet
Publicerat 19 december 2019
Vi vet att vi borde börja träna, pensionsspara och städa källarförrådet, men ändå gör vi inte det. Ibland när gapet mellan vilja och handling är för stort kan det behövas en knuff i rätt riktning. Vi kan behöva lite nudging.
Nudging innebär att man med hjälp av beteendevetenskap och psykologi designar valsituationer så att det blir lätt att göra rätt utan att använda förbud eller hot om sanktioner. Här kommer några exempel på hur nudging kan användas i arbetslivet och i arbetsmiljöarbetet.
Ändra standardvalet
Gör det önskvärda beteendet förvalt.
Exempel: Om målet är att fler ska äta vegetariskt på konferensen kan man göra det vegetariska alternativet som förval och be dem som vill ha annan kost att ange det separat.
Förändra placeringen
Gör det önskvärda valet lätt att nå.
Exempel: Om man vill att fler ska återvinna avfall på byggarbetsplatsen kan man placera ut mindre containrar på flera platser i stället för att ha en stor på en plats.
Skapa hinder
Gör det sämre valet svårare att nå.
Exempel: Förbjuda rökning på utomhus- serveringar.
Gör det transparent
Visa vad beteendet leder till.
Exempel: Om ni vill att fler ska rapportera tillbud på jobbet – gör det visuellt. Skriv till exempel på intranätet hur många som rapporterat den senaste månaden samt vad det lett till.
Involvera medarbetarna
Gör användaren till en del av lösningen.
Exempel: Fråga medarbetarna vad det är som hindrar dem att använda den personliga skyddsutrustningen på jobbet. Använd sen svaren för att göra det lättare att göra rätt.
Gör det socialt Ett grundläggande mänskligt beteende är att vi vill göra som flocken.
Exempel: Få fler att börja träna genom att starta träningsgrupper på jobbet.
Belöna
Belöna de som uppnått det önskade beteendet.
Exempel: Bästa idén för att få mysigare på kontoret vinner ett pris.
Nudging
"Nudging i praktiken: Så gör organisationen det lätt att göra rätt" utkommer i december på Natur & Kultur. Författare är Ida Lemoine, Kajsa Lindström, Linda Lindström och Samuel Salzer.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.