Lär dig skona rösten
Publicerat 7 mars 2019
Hur påverkar arbetsmiljön operasångares röster och vad är det som gör att rösten slits? Det ska ett nytt forskningsprojekt ta reda på. Resultaten kan även användas för andra yrkesgrupper som har rösten som redskap, som till exempel lärare och callcenterpersonal.
– Vi vill ta reda på vad som belastar operasångare i deras arbetsmiljö. Det kan handla om fysiska faktorer som akustik, bullernivåer, medhörning, luftfuktighet men också om hur mycket tid det finns för återhämtning av rösten. Vår förhoppning är att resultaten även ska bli generaliserbara för andra yrkesgrupper, som till exempel lärare, säger Pontus Wiegert röstläkare och doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.
Bakgrunden till studien var att pensionsåldern för operasångare höjdes, från 52 till 65 år.
– Det innebär att det ställs helt nya krav på sångarna och erfarenheten är att många operaröster försämras med stigande ålder. Risken finns då att röstkvaliteten försämras. Varför detta drabbar vissa sångare men inte andra vet man i dagsläget mycket lite om.
Professionella sångares röstanvändning är jämförbar med en elitidrottares kroppsliga belastning men hur operarösten faktiskt slits är ännu inte klarlagt.
– Man kan teoretisera kring vilka strukturer som belastas men det finns få vetenskapliga studier inom området. Vi hoppas kunna visa detta inom projektet och samtidigt undersöka om och hur rösten förändras under ett yrkesliv.
Förhoppningen är att resultaten ska ge arbetsgivaren verktyg som minskar risken för röstslitage även för andra yrkesgrupper som använder rösten som redskap.
– Det är ju lagstadgat att en arbetsgivare ska erbjuda bra arbetsmiljö och här innefattas även en god röstlig arbetsmiljö. Inom scenkonsten saknas i dag verktyg för detta. Vi hoppas genom vårt projekt att kunna bistå med ny kunskap, säger Pontus Wiegert.
Projektet drivs av Lunds universitet i samarbete med fackförbundet Symf, GöteborgsOperan, Malmö Opera och Kungliga Operan.
Så slipper du röstproblem
- Lära känna din röst och lär dig hantera den – förstå när du behöver pausa och se till att ta pauser så rösten får återhämtning.
- Lär dig hantera din ljudmiljö. Var i rummet står jag bäst för bra akustik? Om du är lärare, träna barnen i turtagning, det kan reducera buller. Eller undersök om eleverna kan sitta närmare dig. Använd gärna röstförstärkning.
- Pratar du mycket i telefon? Tänk på att det är mer tröttande för rösten än att prata ansikte mot ansikte.
- Använd mikrofon när du pratar inför många.
- Ta gärna en klunk vatten ibland. Det återfuktar slemhinnan och ger dig en naturlig paus.

Carin Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.