Bild: Alexas fotos
Distans skyddar bättre än munskydd
Publicerat 31 augusti 2020
Vissa arbetsplatser har infört krav på att de anställda ska bära munskydd för att minska spridningen av coronaviruset. Men används munskyddet felaktigt kan den önskade effekten utebli, enligt Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.
Det finns många varianter av mun- och andningsskydd. Allt ifrån enklare i papp eller tyg till andningsmasker som används inom sjukvården. Hur bra ett munskydd är handlar om hur många lager det har, hur mycket fukt det klarar av att absorbera och avvisa och hur väl det filtrerar luften. Oavsett vilket skydd man använder så är hanteringen avgörande för hur gott skydd det ger.
– Ett munskydd som du drar upp och ner, pillar på utan att tvätta händerna efteråt eller lägger i fickan och återanvänder, ger inte så bra skydd för omgivningen. Då kan viruset sprida sig via händer och droppar precis som vanligt, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.
Hon tycker att de enklaste munskydden i tyg och pappersliknande material egentligen borde kallas spott- och stänkskydd. De förhindrar att du sprider munsekret på andra när du pratar, hostar, sjunger eller nyser. Hur mycket skydd du själv får vid användningen är i dagsläget oklart, men så fort skyddet blir fuktigt är det verkningslöst. För att det ska fungera krävs det att man byter skyddet flera gånger per dag, inte tar på det med fingrarna, slänger det i försluten påse och sen tvättar händerna med tvål och vatten.
Vill man däremot skydda sig själv är det andningsskydd man ska använda. De går att köpa på apotek och i byggvaruhus eftersom de används av till exempel byggarbetare i dammiga arbetsmiljöer. Även de skydden måste hanteras på ett korrekt vis vad det gäller handhygien. Det är också viktigt att de sitter åt ordentligt och inte läcker. Och de fungerar inte alls ihop med skägg.
Oavsett om man köper ett enklare munskydd eller ett andningsskydd så ska det vara CE-märkt, vilket innebär att det lever upp till vissa EU-krav vad det gäller säkerhet och funktion. Men det som skyddar allra bäst är distans.
– Ett CE-märkt munskydd minskar risken att sprida smitta med upp till 40 procent, medan ett avstånd på 2 meter minskar risken att bli smittad med upp till 80 procent. Alltså ger social distansering ett bättre skydd än vad munskydd gör.
Att vissa arbetsplatser i serviceyrket inför krav på munskydd på de anställda tror hon handlar om en förhoppning om en "quick fix" vad det gäller coronaviruset och att gästerna ska känna sig nöjda och trygga. Men det finns inga vetenskapliga bevis än för att munskydd verkligen medför någon skillnad på restauranger eller i liknande miljöer.
– Den största risken för smitta kanske egentligen inte är på själva arbetsplatsen utan på resan till eller från jobbet i kollektivtrafiken där det kan vara svårt att hålla avstånd. Fundera på att ta cykeln eller apostlahästarna istället, undvik rusningstider och se till att politikerna gör det möjligt för gemene man att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Åsa Melhus
Munskydd och andningsskydd
- Munskydd minskar risken att du sprider droppar av ditt munsekret, som kan innehålla virus, till andra personer. Munskydd kan vara i tyg eller pappersliknande material. De i pappersliknande material som är CE-märkta brukar ha 3 lager och filtrera bort upp till 40 procent av partiklarna. För att ett munskydd i tyg ska ha en bra funktion måste det i regel ha mellan 6 och 12 lager.
- Andningsskydd är främst till för att skydda dig själv, men de kan även skydda andra om de inte har någon utandningsventil. De finns i 3 skyddsklasser: FFP1, FFP2 och FFP3. Ju högre siffra desto tätare fibertäthet och skydd, och de filtrerar bort från 80 procent upp till 99 procent av partiklarna. För att de ska kunna erbjuda skydd måste allt läckage minimeras och passformen vara bra.
- Andningsmasker är de dyraste och är till för att återanvändas. De kan vara hela eller halva, är de hela innebär det att även ögonen skyddas. Man väljer själv vilken skyddsklass (FFP1-3) filtret ska ha. Används sällan inom sjukvården men är bra att ta till vid pandemier.
Gerd Eriksson
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.