Hoppa till huvudinnehållet

Amanda Sjöberg, förskolelärare, och Lotta Eckerstig, barnskötare, träffades på jobbet. De jobbar kvar på samma förskola men på olika avdelningar.

Bild: Sara Winsnes

Så gjorde vi

Kärlek på jobbet

Hålla hemligt eller vara öppen, jobba kvar eller byta jobb? Hur ska man egentligen göra när man blir kär i sin kollega? Här berättar tre kärlekspar om sina erfarenheter. Och mångfaldschefen Karin Callin delar med sig av sina råd kring kärleksrelationer på arbetsplatsen.

Lotta Eckerstig, 46 år, barnskötare
Amanda Ströberg, 34 år, förskollärare
gemensamma dottern Vera 3 år, Lottas tre barn sedan tidigare.
Bor: Hultsfred

Var träffades ni?

– På en förskola för sex år sedan och vi jobbar på samma förskola än i dag. Jag jobbade där långt innan Amanda började. Vi märkte att vi jobbade väldigt bra tillsammans och gillade varandra mer och mer. Det är svårt att säga exakt hur det började, men det var inte helt okomplicerat eftersom jag var gift och hade tre barn, säger Lotta Eckerstig.

Vad sa ni till kollegorna?

– Inget till en början eftersom vi behövde känna efter själva, samtidigt ville vi inte smussla eller gå bakom ryggen på någon. Hultsfred är ett litet samhälle. Efter en månad bestämde vi oss för att berätta för kollegorna. De trodde att vi skojade, de hade inte märkt någonting, säger Amanda Ströberg.

Hur arbetar ni i dag?

– Vi har medvetet valt att jobba på olika avdelningar på förskolan. Men arbetsgivare ska inte vara rädda för kärlek mellan människor på jobbet och förutsätta att det blir problem. Problem blir det om man måste smussla med det. Kärlek mellan kollegor kan tillföra bra energi till en arbetsplats, säger Amanda och Lotta.

Erik Sjökvist, 34 år, socionom
Louise Karlsson, 25 år, arbetsterapeut
sonen Tage 4 månader, Stockholm.
Bor: Stockholm

Hur träffades ni? Foto: Bengt Alm

– Jag hade ett sommarvikariat på en daglig verksamhet i Stockholm. Och där jobbade Erik. Jag tittade på honom lite i smyg, men var ju där för att jobba och få erfarenhet. Samma dag som mitt vikariat slutade frågade Erik om vi skulle ta en bärs. Sen fortsatte vi att hänga. Nu är det tre år sedan, säger Louise Karlsson. 

Berättade ni för någon?

– Eftersom vikariatet tog slut och Erik började plugga så behövde vi inte det. Och skulle vi bli tillfrågade om att rycka in som timvikarier samtidigt bestämde vi att sköta det snyggt. Det var först ett år senare när det var en stor fest för alla enheter i företaget som vi berättade för tidigare kollegor. Då kände vi oss också trygga i att vi var ett par, säger Louise och Erik.

Är arbetsplatsen ett bra ställe att träffa en partner?

– Ja, som kollega tillbringar man många timmar tillsammans och ser fler sidor av en person. Det ger en absolut mer insikt än vid andra sätt att dejta. Och det behövs inte en frågeportfölj med allt från favoritfärg till senast lästa bok – man lär känna varandra på ett mer naturligt sätt, säger Erik Sjökvist.

Erik Halldin, 43 år, Site manager
Nataša Cirovic, 49 år, HR-konsult
sonen Filip 2,5 år
Bor: Stockholm

Var började er relation? Foto: Martina Holmberg

– Under ett telecomprojekt i Norge. Jag var den enda från Sverige, resten var från Serbien. Jag jobbade ute i fält och Nataša med HR och projektledning. Ganska snabbt blev jag intresserad av Nataša. Vi som var på fältet åkte i väg med fyrhjulingar och helikoptrar över glaciärer och annan vacker natur. En dag frågade jag Nataša om hon ville åka med för att se det, säger Erik Halldin. 

När blev du intresserad?

– Först var jag inte alls intresserad av honom. Men efter att ha umgåtts under en vecka ändrade jag mig helt, han var snäll, omtänksam och jättetrevlig. Men jag var orolig för att det skulle anses som oseriöst att vi blev ett par, säger Nataša Cirovic.

Vad hände efter projektet?

– Vi hamnade på uppdrag i Norge på varsitt håll. När chefen fick höra av en kollega att vi var ett par gav han oss båda jobb i Oslo och såg till att vi fick tillgång till en lägenhet på en av de finaste platserna. Det var väldigt romantiskt. Nu bor vi i Stockholm sen fem år tillbaka och jobbar på olika arbetsplatser, säger de.


Karin Callin, chef för Mångfald och Inkluderingsteamet, Scania i Södertälje, 17 000 medarbetare

Vad har ni för policy för kärleksrelationer? Foto: Bengt Alm

– Att ena partnern inte ska vara i beroendeställning. Blir en chef och medarbetare kära tar vi en diskussion med paret. Vi är en stor arbetsplats och det finns ofta goda möjligheter att byta till en annan enhet eller att lösa det med chefsrotation. Är det kärlek mellan kollegor i en liten arbetsgrupp kan det vara läge att ena partner byter arbetsgrupp så att inte dynamiken i gruppen förändras eller att paret inte uppfattas som jäviga när det ska fattas beslut.

När ska man tala om för chef och kollegor att man har en relation?

– Det är jättesvårt att säga, det finns ingen magisk gräns. Min erfarenhet är att transparens och öppenhet är det bästa, av respekt för övriga gruppmedlemmar. Sen gäller det för paren att agera professionellt och skilja på privat- och arbetsliv.

Är det många som träffat sin partner på Scania?

– Ja, här jobbar vi tvärfunktionellt vilket gör att du möter många olika människor under arbetsdagen. Det är naturligt att det uppstår kärlek ibland, jag har själv träffat min man här. Det kan vara en fördel för Scania att det är många par. Flera av dem bor i närområdet, samåker till jobbet och stannar länge inom Scania. Paren är lojala mot företaget.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd