Bild: Bengt Alm
Få koll på riskerna
Publicerat 14 september 2020
Riskbedömning är en av hörnpelarna i det systematiska arbetsmiljöarbetet och mer aktuellt än någonsin till följd av coronapandemin. Här berättar fyra personer i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömningar.
Elin Dahlgren: sjuksköterska (och skyddsombud) på en palliativ avdelning på Handens Närsjukhus i Stockholm, 35 anställda.
Hur såg er riskbedömning ut för att minska spridningen av coronaviruset?
– Vi satte oss ned tillsammans både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor och gjorde en riskanalys. Det var en vinst att alla som arbetar på avdelningen var med och kunde ge sitt perspektiv på vilka moment som innebar risker.
Vilka rutiner ändrade ni?
– Vi ändrade städrutinerna, spritade avdelningarna och införde besöksförbud. Och vi var tidigt ute med att bära visir hos patienterna liksom skyddsutrustning. Vi såg också till att få fler personalutrymmen och delade upp fika- och lunchraster. När coronan florerade som värst kändes det faktiskt säkrare att vara på jobbet än ute i samhället. På jobbet visste alla vad det handlade om och hur de skulle agera.
Ändrade ni något mer rent organisatoriskt?
– Våra chefer inrättade en ny roll på avdelningen, en ledningsansvarig sjuksköterska som fick utökade befogenheter. En roll som avlastade cheferna eftersom de inte kunde vara tillgängliga dygnet runt. Det var en trygghet och en tydlighet för oss i personalen att det alltid fanns någon ansvarig på plats.
Mattias Wistrand: bonde på egen gård med köttdjur och tjuravel på Stora Sundby.
Vilket är största riskmomentet i ditt arbete?
– Det är djuren. Jag jobbar mestadels ensam och det gäller att hela tiden läsa av djuren. Är det en ko eller tjur som visar aggressivitet så går det inte att ha kvar den. En kollega på en annan gård blev nyligen stångad och fick sy 45 stygn. När djuren ska flyttas ser jag till att inte hamna med dem i trånga utrymmen, de kan både sparkas, klämma dig eller stångas.
Hur gör du vid skörden för att minimera riskerna?
– Ibland krävs det att jag kör hela natten för att hinna klart innan det blir regn. Då tar jag hjälp av min pappa som också varit bonde. Att vara två personer och två maskiner ute på åkern är en säkerhetsåtgärd, du vet att du inte är ensam om något skulle hända.
Vad gör du mer för att göra ditt arbete säkrare?
– Som ensamarbetare är det lätt att hoppa över både mat och raster. Men jag är noga med att hålla mattiderna för att vara klar i huvudet, annars kommer misstagen. Lunch har jag alltid med mig, middag kommer någon ut med om jag inte kan komma hem. Genom att hålla på mattiderna får jag också rast på köpet.
Rita Bokdalen: montör på Isringhausen och skyddsombud, Kungsbacka, 53 anställda.
Vilka är största riskerna hos er?
– Vi bygger lastbilsstolar till Volvo och Scania på en linje med olika arbetsstationer. En risk är att få förslitningar i armbågar och handleder eftersom vi gör samma moment på flera av stationerna. Men störst risk är att få vibrationsskador i handleden som leder till förträningar och domningar i fingrarna. Många maskiner är utformade för stora händer och kan du inte hålla i dem ordentligt och de också är tunga blir vibrationerna farligare. Det är bättre för alla med lättare och mindre maskiner.
Hur gör ni för att få maskiner som passar era behov?
– Vi från skyddet arbetar ihop med företagets skyddskommitté. Där kan vi komma med förslag på åtgärder om att vissa maskiner behöver bytas ut. Och det går faktiskt att påverka våra leverantörer och tala om vad vi behöver. Många av dem vill gärna ha in en fot i bilindustrin.
Vad är det viktigaste med riskarbetet hos er?
– Att aldrig tro att man är färdig med ett förbättringsarbete. När det är avslutat uppstår alltid nya risker. Men framför allt att ständigt arbeta för en bättre arbetsmiljö, det vinner både anställda och företaget på.
Henrik Ljungblom: rektor på Nannaskolan, grundskola åk 6–9, Uppsala, 60 anställda.
Vad gjorde ni för att inte överbelasta lärarna under coronans början?
– Vi skar ner schemat och undervisade bara i matte, svenska, engelska, NO, SO och idrott. Vi tog inte heller in några vikarier eftersom det skulle bli extra arbete för ordinarie lärare. Och så kortade vi skoldagen och delade in den i block där varje årskull hade lektioner i samma ämne. Varje block hade sex schemalagda lärare som stämde av med varandra. Alla lärare fick hjälpas åt att bemanna lektionerna oavsett vilket ämne man vanligtvis har.
Hur minimerade ni smittspridningen?
– Vi införde hemklassrum, vilket minskade trängseln i korridorerna. Vi förlängde lunchrasterna så att det inte skulle bli trångt i matsalen och så inspekterade vi handtvätten. Sen var det rast utomhus och inga samlingar i aulan.
Har det kommit något gott av ert risktänkande?
– Ja, vi har aldrig haft så få konflikter på skolan som under den perioden. Arbetssättet gav en tydlighet som kändes tryggt för alla. Vi stärktes av att samarbeta och fick förståelse för varandras undervisning. Att jobba ämnesvis i olika block hade vi haft i tankarna tidigare, nu fick vi pröva det och det fungerade utmärkt.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.