Skriv bättre kom ihåg-listor
Publicerat 22 oktober 2020
Hallå där ...
David Stiernholm, struktör och expert på kom ihåg-listor. Vad är fördelarna med att använda kom ihåg-listor?
– När vi skriver upp något på vår kom ihåg-lista så kan vi släppa det och använda vår kapacitet till mer fascinerande saker. Jag rekommenderar att du skriver upp uppgiften på en gång, då har du en struktur som fungerar, säger David Stiernholm.
Många använder post it-lappar, är det ett bra system?
– Det vanligaste misstaget vi gör att vi har kom ihåg-listor på många olika ställen. Vi har post it-lappar på skrivbordet, vi flaggar mejl i inkorgen som vi ska svara på och ber andra påminna oss. Då har vi ingen struktur som hjälper oss.
En anteckningsbok eller en app, vad är bäst att använda för kom ihåg-listorna?
– Det viktigaste är att skriva ner alla uppgifter på ett ställe så att du lätt får överblick. En anteckningsbok är lättillgänglig och du behöver inte logga in.
Men det finns nackdelar, en bok är inte lika flexibel som ett digitalt verktyg.
– Skriver du fel eller vill lägga till saker är det inte så lätt, du kan inte filtrera uppgifterna eller gömma nästa veckas uppgifter, säger David Stiernholm.
Så skriver du bra kom ihåg-listor
- Skriv upp flera uppgifter varje dag på din lista. Det är skönt att få bocka av flera uppgifter som avklarade. Det får oss att må bra på jobbet.
- Fira när du har klarat av dina uppgifter. Njut en stund, ta en promenad och stanna upp ge dig själv beröm.
- Om du har mycket att göra så kan du dela upp listan i olika ämnesområden eller projekt.
Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga
Skyddsutrustning • Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.