Bild: Gabriel Benois/Unsplash
Tips för att undvika "Zoomthink"
Publicerat 24 november 2020
Digitala mötesverktyg som Zoom och Teams hindrar oliktänkande i gruppen och leder ofta till att en eller ett fåtal personer dominerar. Det hävdar Erica Dhawan som snart är aktuell med en bok om kroppsspråk på digitala möten.
Många trodde kanske att de digitala mötesverktygen som fått skjuts av coronapandemin skulle göra våra jobbmöten mindre formella och leda till nytänkande. Men det blev precis tvärtom enligt Erica Dhawan, expert på samarbete och innovation.
I en artikel i den amerikanska tidskriften Fast Company skriver hon att vi ofta bara vill ha digitala möten överstökade eftersom de gör oss tröttare än vanliga möten. Därför bidrar vi inte lika mycket som vid ett fysiskt möte. Något som leder till ökat grupptänkande eller "Zoomthink" som Erica Dhawan kallar det. Och "Zoomthink" är negativt för både kreativiteten och nytänkandet i en organisation.
När man inte träffas fysiskt och kan använda kroppsspråk på samma sätt är det också svårare att få flyt i samtalet. Ofta uppstår en pinsam tystnad eftersom man är rädd för att prata i mun på varandra. Det gör i sin tur att en eller ett fåtal personer dominerar på mötena.
Men genom några enkla knep går det att undvika "Zoomthink" och få fler att bidra. Erica Dhawan har listat sina bästa tips – se faktarutan här intill.
Så får ni bättre samtalsklimat på digitala möten
- Turas om att leda mötet Att låta olika personer leda de digitala mötena är det som är enklast och ger absolut bäst effekt om man vill få fler att känna sig inkluderade och sedda i gruppen, enligt Erica Dhawan. Det gör också att mötena bli mindre enformiga.
- Förbered dig Tänk ut en eller två saker som du vill bidra med på mötet. Fråga dig själv på förhand om det du vill säga framgår tillräckligt tydligt. Genom att vara förberedd känns det lättare att begära ordet och bidra på mötet.
- Följ upp Av någon anledning känns det mer skrämmande att räcka upp en digital hand eller ställa en fråga till någon som pratar på ett digitalt möte. För att få tystlåtna kollegor att bidra är det därför bra att den som ledet mötet följer upp med ett samtal eller ett mejl i efterhand. Ett annat tips är att låta tystlåtna kollegor få prata först och låta pratkvarnarna vänta.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.