Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Corona-vovvar ökar trycket på hunddagis

Allt fler skaffar hund. Det märks i Svenska Kennelklubbens statistik men också genom ett ökat tryck på landets hunddagis. Nu har branschen tagit fram en checklista som tar upp de vanligaste arbetsmiljöriskerna på hunddagis.

Under förra året ökade antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens, SKKs, register med 11 procent. Det är den största ökningen under hela 2000-talet och en av de största ökningarna sen SKK började publicera sin statistik på 1950-talet.

– Väntelistan på att köpa valp är lång hos våra uppfödare. En del försöker kringgå det genom att köpa insmugglade hundar av oseriösa säljare som man hittat själv på nätet. Det är inger vi rekommenderar, säger Hans Rosenberg på SKK.

Hans Rosenbergs råd är ha tålamod och låta köpet ta tid, men också att tänka efter noga innan man skaffar hund.

– Man måste veta att man verkligen har tid. Även om det finns mer utrymme nu under pandemin måste man fundera över hur det ska fungera sen. En hund får inte lämnas ensam hemma mer än sex timmar och den måste få gå ut. Och en valp behöver gå ut ännu oftare, säger han.

Även på arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare märker man av att fler skaffar hund.

– Det är ett väldigt tryck på de hunddagis som finns. Många har inte möjlighet att ta emot fler hundar. Förmodligen kommer fler hunddagis att etableras framöver, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare.

Tillsammans med Kommunal och Prevent har Camilla Backlund tagit fram en checklista för arbetsmiljön på hunddagis och katthem. Dessa företag är ofta små och fokus är till en början på djuren, men vartefter verksamheten växer behöver man se över arbetsmiljön.

– Vi har fått frågor om skyddsronder, och då har det inte funnits något bra material att använda för de här verksamheterna. Av erfarenhet vet vi att det är enkla, anpassade material som en checklista som behövs, säger Camilla Backlund.

Det finns ingen heltäckande bild av arbetsmiljöerna och riskerna vid sällskapsdjursverksamheterna. Men Gröna arbetsgivares och Kommunals kontakter med företag och medlemmar, och erfarenheten från djursjukvården, pekar på att riv- och bitsår, halk- och fallolyckor är riskområden. Rutiner i arbetet, relevant skyddsutrustning och ändamålsenliga lokaler är sådant som är viktigt för att undvika skador.

– De hundstall som tar hand om omhändertagna hundar behöver ha ett högt säkerhetstänk. Bara en sådan sak att kunna öppna grindar med en hand om det uppstår en riskfylld situation, så att du samtidigt kan hantera hunden, gör ju att du kan lösa din uppgift på ett bra sätt. Hunddagisen är ute i alla väder och behöver förstås ha bra utrustning och bra hjälpmedel säger Anja Westberg, ombudsman på Kommunal.

 

Ladda ner checklistan:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Tips och råd