
Högre energi hos män under pandemin
Publicerat 22 februari 2021
Män fick en energikick på jobbet under pandemins första månader. För kvinnor var det precis tvärtom, enligt en ny undersökning.
En ny studie från konsultföretaget Brilliant Future, som säljer tjänster för medarbetarundersökningar, visar att männens energinivå på jobbet ökade under pandemins första månader. Studien baseras på 380 000 enkätsvar från medarbetarundersökningar i sammanlagt 200 organisationer.
Enligt undersökningen är tydlighet från chefer och ledare något som män värderar mycket högt. Eftersom tydligheten ökade under pandemins första månader steg männens energinivå. Enligt Sofie Johansson som är specialiserad på medarbetarupplevelser på Brilliant Future, är tydlighet en avgörande faktor för trivseln på jobbet.
– Om alla är införstådda med vad de ska göra och hur deras insatser leder det gemensamma arbetet framåt kan missförstånd undvikas och det blir lättare för alla i organisationen att lägga energi på rätt saker. Se också till att vara närvarande, coacha, lyssna och ge feedback, även fast det är genom skärmen eller på distans. Vår data visar gång på gång att engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden, säger Sofie Johansson i en kommentar.
Studien visar också att den faktor som påverkar kvinnors energinivå allra mest är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Enligt undersökningen försämrades den i början av pandemin vilket ledde till att kvinnornas energi blev lägre.
Så ökar ni energin på jobbet
- Prioritera tydlighet Tydlighet kring arbetsuppgifter och mål är a och o. Det gäller både på gruppnivå och för den enskilde individen. Genom tydlighet ser ni till att energi läggs på rätt saker och missförstånd kan undvikas.
- Ge mycket feedback – även på distans! När många jobbar på distans är det extra viktigt att vara närvarande som chef och coacha och lyssna. Fokusera mycket på positiv feedback och vid behov även konstruktiv feedback. Det ökar energin och får medarbetare att göra mer av rätt saker.
- Ta tempen på energinivån Kartlägg regelbundet hur medarbetarna mår. På så sätt går det snabbt att fånga upp om något inte fungerar som det ska.
Källa: Brilliant future

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.