Högre energi hos män under pandemin
Publicerat 22 februari 2021
Män fick en energikick på jobbet under pandemins första månader. För kvinnor var det precis tvärtom, enligt en ny undersökning.
En ny studie från konsultföretaget Brilliant Future, som säljer tjänster för medarbetarundersökningar, visar att männens energinivå på jobbet ökade under pandemins första månader. Studien baseras på 380 000 enkätsvar från medarbetarundersökningar i sammanlagt 200 organisationer.
Enligt undersökningen är tydlighet från chefer och ledare något som män värderar mycket högt. Eftersom tydligheten ökade under pandemins första månader steg männens energinivå. Enligt Sofie Johansson som är specialiserad på medarbetarupplevelser på Brilliant Future, är tydlighet en avgörande faktor för trivseln på jobbet.
– Om alla är införstådda med vad de ska göra och hur deras insatser leder det gemensamma arbetet framåt kan missförstånd undvikas och det blir lättare för alla i organisationen att lägga energi på rätt saker. Se också till att vara närvarande, coacha, lyssna och ge feedback, även fast det är genom skärmen eller på distans. Vår data visar gång på gång att engagerade medarbetare skapar lojala kunder, vilket påverkar resultatet på sista raden, säger Sofie Johansson i en kommentar.
Studien visar också att den faktor som påverkar kvinnors energinivå allra mest är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Enligt undersökningen försämrades den i början av pandemin vilket ledde till att kvinnornas energi blev lägre.
Så ökar ni energin på jobbet
- Prioritera tydlighet Tydlighet kring arbetsuppgifter och mål är a och o. Det gäller både på gruppnivå och för den enskilde individen. Genom tydlighet ser ni till att energi läggs på rätt saker och missförstånd kan undvikas.
- Ge mycket feedback – även på distans! När många jobbar på distans är det extra viktigt att vara närvarande som chef och coacha och lyssna. Fokusera mycket på positiv feedback och vid behov även konstruktiv feedback. Det ökar energin och får medarbetare att göra mer av rätt saker.
- Ta tempen på energinivån Kartlägg regelbundet hur medarbetarna mår. På så sätt går det snabbt att fånga upp om något inte fungerar som det ska.
Källa: Brilliant future
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.