Bild: Pixabay
Nedkylning – så funkar det
Publicerat 29 januari 2021
Att frysa på jobbet minskar koncentrationsförmågan vilket kan leda till olyckor. När muskler och leder blir kalla försämras vår motorik och risken för belastningsskador ökar. Riktigt allvarlig nedkylning är ett livshotande tillstånd.
När kroppen blir kall skickar hypotalamus, kroppens termostat, signaler till resten av kroppen om att mer värme måste produceras och den värme som finns måste bevaras. Blodkärlen drar ihop sig i armar och ben så att det varma blodet flyttas till kroppens inre livsviktiga organ som hjärna, hjärta och lungor. Man blir kall om händer och fötter och får gåshud. En bieffekt av att ha så mycket blod i bålen är att kroppen vill göra sig av med en del av vätskan. Därför blir man kissnödig när man fryser. Om detta försvar inte räcker börjar man ofrivilligt att huttra. Kroppens försvar mot nedkylning är väldigt energikrävande och kan därför inte upprätthållas hur länge som helst. Till slut börjar även temperaturen inne i kroppen att sjunka.
Mild nedkylning 36–33 °C: Kroppens syreupptagningsförmåga minskar och därmed även muskelstyrkan. Den som utför ett fysiskt ansträngande arbete kommer uppleva det som betydligt tyngre än vanligt. Man blir trött på gränsen till utmattad och man kan även bli förvirrad och lättirriterad. Omdömet försämras och risken för arbetsolyckor ökar – i synnerhet om man har ett koncentrationskrävande jobb.
Svår nedkylning 33–31 °C: Puls och blodtryck sjunker, huden bir blek och andningsfrekvensen lägre. Kroppens energidepåer tar slut och man blir allt svagare på gränsen till medvetslös. En del upplever paradoxalt nog att de är väldigt varma.
Mycket svår nedkylning 31–28 °C: Redan vid en kroppstemperatur på 32 °C är det svårt att mäta blodtryck och känna puls och man är mycket omtöcknad. Den som enbart har en kroppstemperatur på 30 °C är medvetslös. Pupillerna är stora och ljusstela, huden är mycket kall och det är svårt att mäta några livstecken överhuvudtaget. Vid 28 °C slår hjärtat oregelbundet och det finns risk för hjärtsvikt. I många fall överlever dock personer som blivit svårt nedkylda om de får kvalificerad sjukhusvård med bland annat hjärt-lungmaskin.
Källa: Amitava Halder, doktor vid institutionen för ergonomi- och aerosolteknologi vid Lunds universitet
Första hjälpen vid nedkylning
- Svep in den som är nedkyld i en filt – i bästa fall en räddningsfilt. Räddningsfiltar är extremt kompakta. Vissa räddningsfiltar har inbyggda värmeelement.
- Sök vindskydd
- Ta av våta kläder
- Ge söt, varm dryck och energirik mat om den som är nedkyld kan dricka själv.
Ring 112
- Om personen är medvetslös
- Om ni inte kan söka skydd inomhus
- Om personen är apatisk, förvirrad eller inte kan ta hand om sig själv.
Källa: Elia Malmsten, Läkare, Intensivakuten Karolinska Solna
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.