Ny handbok ska förebygga elolyckor
Publicerat 6 maj 2021
Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.
–Vi behöver prata mer om säkerhetskulturen när det gäller el och ge säkerhetsfrågorna mer uppmärksamhet i det dagliga arbetet. Vi hoppas att handboken ska underlätta det arbetet, säger Anders Persson, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket i en kommentar.
Mellan år 2016 och 2020 anmäldes 2 896 tillbud och olyckor orsakade av elektricitet till Arbetsmiljöverket. Och fortfarande dör flera personer varje år av elolyckor i arbetet. Det trots regler och säkerhetsföreskrifter. Många farliga händelser beror på attityder och bristande säkerhetstänk. Även stress, bristfälliga elanläggningar och en hög förväntan på att klara arbetet självständigt påverkar antalet olyckor.
När det gäller elsäkerheten på arbetsplatsen är arbetsgivaren ansvarig för att kartlägga, analysera och förebygga risker. Innehavare av elanläggningar i sin tur är ansvariga för att anläggningen är korrekt märkt och dokumenterad och ska förse den som ska arbeta på anläggningen med information om hur den ska hanteras.
Den nya handboken ska tydliggöra vem som ansvarar för vad när det gäller elsäkerhet på jobbet. Handboken riktar sig till chefer med arbetsmiljöansvar i företag som genomför arbeten där det finns risk för elektrisk fara.
Handboken finns att ladda ner på Elsäkerhetsverkets webbplats:
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.