
Bild: Istockphoto
Så funkar en arbetsmiljöinspektion
Publicerat 20 september 2021
Varje år gör Arbetsmiljöverket cirka 27 000 inspektioner på svenska arbetsplatser. Men vad innebär egentligen en inspektion och går det att förbereda sig?
Inför besöket:
Oftast meddelar Arbetsmiljöverket i förväg att de kommer på besök, men de har också rätt att komma oanmälda. Med hjälp av till exempel statistik över olycksdrabbade branscher, tips från allmänheten och tips från skyddsombud väljs de företag ut som ska få besök.
Under besöket:
Vid besöket är det bra att både arbetsgivare och skyddsombud är med. Se till att ta med den dokumentation som finns över ert arbetsmiljöarbete. Det kan till exempel vara riskbedömningar eller rutiner. Om besöket är föranmält går ni först igenom dokumentationen och sedan går ni runt tillsammans och tittar på verksamheten. Vid oanmälda besök inleder inspektören med att gå runt och titta. Innan besöket är slut sammanfattar inspektören vilka brister som finns och vad som blir nästa steg.
Om inspektören upptäcker att en maskin saknar en skyddsanordning kan det resultera i ett omedelbart förbud mot att använda den maskinen. Själva arbetet kan också stoppas på plats, exempelvis om ett bygge saknar skyddsräcken.
Efter besöket:
Efter besöket får ni ett inspektionsmeddelande. Där står det vilka brister som finns och vilka krav som ställs på er för att åtgärda dem. Ni kan skicka ett svar där ni beskriver hur ni tänker gå vidare och sen får ni några månader på er att åtgärda bristerna. Ofta bokar inspektören sedan in ett uppföljande besök för att se hur det gått. Ta hjälp av en extern expert, som till exempel företagshälsovården, om ni känner er osäkra på hur ni ska göra.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.