Bild: Pia Nordlander
"Vår största utmaning är digitaliseringen"
Publicerat 5 oktober 2021
Förändringstakten i arbetslivet är hög och den utbildning man en gång tog med sig in i arbetslivet behöver ständigt byggas på. Här berättar fyra olika företag hur de säkerställer att medarbetarna utvecklas och har den kompetens som behövs.
"Vår största utmaning är digitaliseringen"
Mikael Källqvist, vd på Bostads AB Mimer i Västerås, 163 anställda
Hur planerar ni när det gäller kompetensutveckling?
– Varje år sätter vi oss ner och funderar på vad vi behöver bli bättre på nästa verksamhetsår och blickar framåt. Först gör vi det i ledningen, sedan får chefskollektivet säga vad de tror om våra tankar och sedan är det medarbetarnas tur. Det sker i olika workshops och allas tankar och åsikter spelar roll.
Vad är er stora utmaning framöver?
– Digitaliseringen. Det handlar om att underlätta för våra kunder att kunna hyra lägenhet med hjälp av telefonen. Men det handlar lika mycket om att digitalisera låssystem, driftövervakning och ritningar. Vi måste använda datorer i mycket större utsträckning än vi gör i dag och vässa våra interna stödsystem.
Hur får ni med er alla medarbetare?
– De är delaktiga i förändringarna hela vägen oavsett om det handlar om hur digitaliseringen ska gå till eller att jobba mot ekonomiska mål. Omtanke, nytänkande och engagemang är en del av vår värdegrund och har genomsyrat alla medarbetarsamtal senaste fem åren. I år vann vi utmärkelsen "A great place to work", vilket i sig är en konkurrensfördel inför framtiden.
"Alla erbjöds en utbildning i datorkunskap"
Lena Magnusson, hr-specialist på Liseberg i Göteborg, 330 helårsanställda (2 500 säsongsarbetare)
Hur har ni kompetensutvecklat under pandemin?
– Vi startade ett samarbete med vuxenutbildningen i Göteborgs stad för att ge medarbetarna på vårt hotell möjlighet att utbilda sig i service och bemötande för att kunna jobba mer brett. Framför allt var det ett sätt för dem att validera sin kompetens när vi var tvungna att varsla.
Vad satsade ni på mer?
– Vi erbjöd alla en digital utbildning i Office 365 för att få bättre datorkunskap. Hundra anställda valde att genomföra den grundutbildningen och 50 genomförde fördjupningen. Pandemin skyndade på digitaliseringen och vi såg nya möjligheter som vi kommer att fortsätta med, som att ha vissa möten digitalt och likaså en del av utbildningen för våra säsongsanställda.
Vad fick chefer och ledare för specifik utbildning?
– En utbildning i lågaffektivt bemötande. Det skapar förståelse för människor i olika situationer och är användbart både i mötet med våra gäster och internt. Efter att ha haft stängt i 520 dagar på grund av pandemin skulle jag säga att vi är bättre rustade kunskapsmässigt för framtiden än vi var innan.
"Vi tränar på att köra maskinerna med hjälp av VR"
Mikael Heilmann, innovationsledare, Gnosjö Automatsvarvning AB, 68 anställda
Ni har anställt en yrkeslärare – varför?
–Behovet av kontinuerlig intern utbildning är stort. Det är problem för den specialiserade industrin att få tag i folk med rätt kompetens. Nu kan vi skräddarsy våra utbildningar utifrån vårt sätt att arbeta. Att utbilda medarbetarna är ett sätt att framtidssäkra verksamheten.
Vilka fler satsningar på kompetensutveckling har ni gjort?
– Vi har en VR-lösning för att medarbetarna ska kunna träna sig på att köra maskinerna med hjälp av virtuell teknik. Precis som piloter övar sig på att flyga i simulatorer. Maskinerna blir mer komplicerade och digitaliserade vilket gör att det kommer att krävas mer specialisering för att hantera dem.
Vilken är er största utmaning?
– Att utmana oss själva och gå utanför vår bekvämlighetszon. Industrijobb är lågt rankade och därför är det viktigt att vi är nyfikna och intresserade av att lära nytt för att vara konkurrenskraftiga. Många hos oss har aldrig bytt jobb så det är också en stor mänsklig utmaning att få alla medarbetare att tro på sig själva.
"Vår bransch är inne i en spännande tid"
Maria Olofsson, vd på Olofsson Bil, Haninge, 170 anställda
Vilken typ av kompetensutveckling behöver ni framöver?
– Det kommer att krävas enorma omställningar på kort tid, tidigare än de flesta trodde. Pandemin och digitaliseringen har skyndat på det. I dag är 30 procent av vår försäljning elbilar, om fem till sju år kommer kanske all vår försäljning vara fossilfria bilar. Störst förändring blir det för våra tekniker, de utgör ungefär hälften av personalstyrkan.
Är det fler än teknikerna som påverkas?
– Alla våra medarbetare påverkas, men på olika sätt. Säljarna måste också lära sig ny teknik för att kunna svara på kundernas alla frågor. Vår bransch är inne i en väldigt spännande tid!
Kommer ni att hinna utbilda i den takt som behövs?
– Vi gör vad vi kan. Till att börja med är det tre till fyra personer som går utbildning för att specialisera sig till elbilstekniker, på sikt kommer alla att behöva ha den kompetensen. Men vi är vana vid att fortbilda oss eftersom vi jobbar åt olika bilmärken som har krav på att vi ska ha en viss kunskapsnivå varje år för att serva just deras märke.
Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.