Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Horizon Workrooms

Digitalisering

Är du redo att bli en avatar?

Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.

Vad behöver man?
Först och främst ett VR-headset. De finns för cirka 3 500 kronor. Dessutom behövs en programvara eller applikation. Ett exempel är plattformen Glue som har en gratisvariant som tillåter upp till tio användare. Facebook har nyligen släppt en lösning, men med nackdelen att all data som genereras där hamnar i Facebooks ägo. Microsoft har också en lösning som är integrerad med Teams.

Hur fungerar mötet?
Ungefär som ett fysiskt möte med white boards och post it-lappar. Man kan gå runt i rummet. Till skillnad från ett Teams-möte kan flera prata samtidigt och man kan mingla. Ljudet är spatialt, vilket innebär att om en kollega som står bakom dig säger något så låter det som ljudet kommer bakifrån.

Vilka är fördelarna/nackdelarna?
Fördelar: Det påminner mer om att ses på riktigt än att ses på Teams. Den rumsliga känslan kopplas till den sociala interaktionen vilket gör det lättare att minnas. Typ: "När Jessica stod vid white-boarden pratade hon om vårfesten". Det är också lättare att känna samhörighet och bifall när man presenterar något.
Nackdelar: Om ni ska dela dokument med varandra kan ett vanligt digitalt möte passa bättre. VR-möten är optimala för kreativa möten eller uppstartsmöten. Det finns även en liten risk att VR-teknik kan framkalla illamående, men det är ovanligt med modern VR-teknik och väl utformade VR-applikationer.

Källa: Mattias Wallergård, forskare i interaktionsdesign vid Lunds Tekniska Högskola

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Tips och råd