
Bild: Istock
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Publicerat 4 juli 2022
Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
1
Testa utomhuskontor
Forskning visar att utomhusvistelse har flera hälsovinster. Redan efter 20 till 30 minuter går det att se en minskning av kroppens stressmarkörer, enligt Susanna Toivanen, professor i sociologi som forskat om utekontor. Men trots att de flesta av oss har arbetsuppgifter som går att göra utomhus är det få som gör slag i saken. Så varför inte testa att ta med dig kontoret ut någon timma per dag när tempot är lite lugnare under sommaren. Kanske blir det en vana att ta med in i hösten.
2
Dra nytta av lugnet
Utnyttja det faktum att det är färre möten och inkommande mejl när kollegorna är på semester. Äntligen hinner du gå den där webbkursen, lära dig ett nytt program eller göra research inför en kommande arbetsuppgift. Passa också på att rensa. Ta tag i de dåliga samveten som samlats på hög under våren. Sortera i mappar och släng gamla mejl.
3
Träna utomhus
Att börja dagen med en löptur och ett dopp i sjön kan ge rejäl sommarkänsla trots att du tillbringar resten av dagen på ett kontor. Lunchträning utomhus är också ett bra sätt att utnyttja en fin sommardag samtidigt som man får dagsljus, rörelse och variation under arbetsdagen.
4
Gör ett personligt bokslut
Blicka tillbaka på våren som gått och fundera över vad du är mest nöjd med. Utvärdera vad som fungerat bra på jobbet och vad som fungerat mindre bra. Fundera över hur du kan göra för att bibehålla och förstärka det som fungerat bra. Sätt gärna upp personliga mål för hösten, men försök göra dem så konkreta som möjligt. Kanske är det något du vill börja göra respektive sluta att göra.
5
Dela upp dagen i kortare pass
Pomodoro-metoden är en teknik som uppfanns av den italienske författaren Franceso Cirillo. Han döpte tekniken efter en tomatformad timer som han själv använde när han studerade på universitetet. Metoden går ut på att man delar upp en uppgift i tidsatta sprintar på 25 minuter. Fokusera i 25 minuter och försök ta bort alla distraktioner som sociala medier och sms. När klockan ringer tar du en kort paus på fem minuter och rör på dig. När motivationen och orken tryter kan det göra dig mer effektiv.

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.