Hoppa till huvudinnehållet

Exotiska växter kan fungera utmärkt som luftrenare. Ett exempel är växten Svärmors tunga.

Bild: Unsplash

Kontor

Tips för ett klimatsmartare kontor

En ny undersökning visar att 42 procent av dem som jobbar på kontor tycker att arbetsgivaren gör för lite för att de ska kunna jobba klimatsmart. I en guide från Naturskyddsföreningen finns tips till företag hur man kan göra sitt kontor mer hållbart.

Visste du att man sparar 6 000 pappersark per år genom att skriva ut dubbelsidigt om den månatliga utskriftsvolymen är 1 000 ark? En inställning som går enkelt att göra som standard på alla datorer, enligt Naturskyddsföreningens guide. Eller visste du att det finns nio tropiska växter som fungerar utmärkt som luftrenare, en av dem är svärmors tunga?

Det är exempel från guiden ”Kom i gång med ert miljöarbete” som vänder sig till små och medelstora företag som vill göra sina kontor klimatmässigt hållbara. I guiden finns förslag på små steg som är symboliskt och pedagogiskt viktiga för att komma igång. Ett första tips är att utse en miljöansvarig som är sammankallande och som involverar alla.

Erik Pihl
Erik Pihl, sakkunnig i energifrågor på Naturskyddsföreningen.
Bild: Privat

– Ska något tas på allvar så är det bra om en person får det som ansvar och får tillräckliga befogenheter. Det underlättar också för andra att ha en specifik person att gå till för frågor och idéer, säger Erik Pihl som är sakkunnig i energifrågor på Naturskyddsföreningen.

Att köpa in miljömärkt papper av returfiber, att använda kranvatten och kolsyremaskin i stället för vatten på flaska vid möten och konferenser och att hellre ge bort krukväxter än snittblommor vid bemärkelsedagar är andra tips ur guiden. Ett annat tips är att skapa en plats för källsortering så det är lätt för medarbetarna att återvinna. Bristen på kärl för återvinning var en av de saker som de kontorsanställda i undersökningen klagade mest på. Likaså datorer som stod på hela tiden.

Billigare elnota med klimattänk

– En av de största dolda strömtjuvarna på ett kontor är stand-by-läget. Det gäller skärmar, skrivare dockstationer, videokonferensanläggningar och högtalarsystem. Att ha apparaterna på stand-by-läget motsvarar två procent av landets årliga elförbrukning . Det är bra att ha någon som har ansvar för att se till så att elektronisk utrustning och lampor är avstängda inför kvällar, helger och semestrar. På stora arbetsplatser kan det också spara betydande summor, speciellt när elpriset är högt.

Han säger att vi haft billig el i Sverige länge och inte tänkt oss för. Det har skämtats om att man i Europa släcker lyset i rummet efter kafferasten medan vi i Sverige inte ens släcker på kontoret när vi går på semester. En timer eller rörelsesensor som släcker lamporna när ingen är där underlättar.

Sju av tio vill göra mer

– Annars är uppvärmningen den stora energitjuven på ett kontor. Att minska kontorsytan och använda den mer effektivt är såklart en lösning, men det är inte möjligt för alla. Annat man kan göra som arbetsgivare är att se över ventilation, belysning och armaturer, gärna göra det närvarostyrt. Ta hjälp av en ventilations- eller belysningskonsult.

Ett annat tips från Erik Pihl är att företaget har cyklar att låna ut, kanske till och med elcyklar, liksom elbilar till tjänsteresor och att ha som standard att tjänsteresor görs med tåg i första hand.  

Undersökningen av de kontorsanställdas åsikter om miljöarbetet gjordes av företaget Essity. Den visade att sju av tio ville se ett mer miljövänligt kontor utan rinnande kranar, bensindrivna tjänstebilar, pappersmuggar i hushållsavfallet och elektriska handtorkar.

TIPS

För ett klimatsmartare kontor

  • Krukväxter på kontoret ger renare luft och bättre arbetsmiljö. Särskilt luftrensande växter är:  aloe vera, bambupalm, spjutbärken, dracena, benjaminfikus, krysantemum, fredskalla, svärmors tunga och ampellilja.
  • Sätt upp "reklam-nej tack" på brevlådan.
  • Använd miljömärkt papper av returfiber.
  • Undvik kaffekapslar.
  • Använd miljömärkt tvål – bättre för både hälsa och natur.
  • Välj i första hand cykelbud eller miljömärkt bud vid leveranser.
  • Laga droppande kranar. 80 liter vatten går till spillo från en droppande kran på ett dygn.
  • Företagspresent – undvik prylar. Skänk pengar till välgörande ändamål.
  • Vid representationslunch bjud på vegetariskt, KRAV-godkänd/ekologiskt odlad och/eller närproducerat.
  • Köp begagnade kontorsmöbler och utrustning i den mån det går.
  • Miljösubventionera månadskort och liknande för att uppmuntra anställda att åka kollektivtrafik.

Källa: Naturskyddsföreningen

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Kontor

Senaste om Tips och råd