Hoppa till huvudinnehållet
Illustration gravidmage framför byggarbetsplats

Det finns vissa arbetsuppgifter som är förbjudna för gravid, men det mesta går utmärkt att göra.

Bild: Istock

Arbetsmiljöarbete

Så funkar det – att arbeta när man är gravid

De flesta arbetsuppgifter går alldeles utmärkt att göra när man är gravid. Men det finns några arbetsmiljörisker att ha koll på. 

Vecka 1–10

I början av graviditeten bildas alla organ. Ett foster kan skadas av kemiska ämnen och det kan ske mycket tidigt i graviditeten, faktiskt redan innan du själv vet om att du är gravid. Om du har ett arbete där du kommer i kontakt med kemikalier är det viktigt att berätta för din arbetsgivare så snart du vet att du är gravid så att ni kan göra en riskbedömning tillsammans. Var också noga med att läsa säkerhetsdatabladen för de kemikalier som används. Vissa ämnen och arbetsuppgifter är förbjudna för gravida. Mer information finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Gravida och ammande arbetstagare”.  

Vecka 11–20

Runt vecka 20 börjar bäckenuppluckringen, även kallad foglossning. En del kvinnor får mycket ont medan andra knappt känner av det. Det är en normal process för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut. Det kan vara svårt att gå snabbt eller att lyfta saker eller böja och vrida kroppen. Undvik att lyfta tungt och att stå eller sitta långa perioder i sträck. Efter vecka 12 tar moderkakan över tillförseln av näring och syre till barnet. Gravida ska inte arbeta med maskiner eller fordon som kan ge helkroppsvibrationer eftersom det kan göra att moderkakan lossnar.

Vecka 21–26

Ett foster börjar reagera på ljud utanför magen från vecka 24 i graviditeten. När hörselsnäckan är fullt utvecklad, vilket sker mellan vecka 24 och 26 kan fostret få hörselskador av buller. Gravida bör inte jobba på arbets­platser där bullret överstiger 80 db (A). Buller kan också ge stress, ökad trötthet och högt blodtryck.

Vecka 26–40

Många blivande mammor är nu tröttare och blir lättare andfådda. Detta beror på att lungorna måste ta upp runt 20 procent mer syre, för att även tillgodose barnets behov. Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

LÄSTIPS

Skrift för byggsektorn om graviditet

I höst kommer en kostnadsfri skrift om menstruation och graviditet. Den riktar sig till den som jobbar med arbetsmiljö i byggsektorn och laddas ner på prevent.se.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Tips och råd