Sju enkla tips för att utvecklas på jobbet
Publicerat 13 maj 2022
Den snabba teknikutvecklingen gör att det blivit viktigare att utveckla och bredda sin kompetens. Och i allt högre grad gäller det att du själv tar kontroll över din kompetensutveckling. Här kommer några tips på hur du kan göra.
- Utmana dig själv Att lära sig ett nytt program eller en ny färdighet kan kännas skrämmande. Då verkar det lättare att fortsätta med sina gamla trygga Excellistor i stället för att lära sig den nya mjukvaran på jobbet. Att vara rädd för förändring är djupt mänskligt och att försöka komma undan för att slippa lära sig nya saker är en vanlig strategi. Men i långa loppet kan det vara förödande. Kanske vill du någon gång byta jobb eller så tvingas du göra det av andra skäl. Då är det viktigt att ha så uppdaterad kompetens som möjligt.
- Ta hjälp av en chef eller mentor För att bena ut vad som skulle utveckla dig i din roll och hur det passar med organisationens mål och syfte kan du ta hjälp av din chef. Men om du känner att chefen inte är bäst lämpad till just det kan du ta extern hjälp från en mentor. De flesta blir väldigt smickrade av att få en fråga om att bli mentor. Kanske kan du bjuda på lunch och få lite tips både kring utvecklingsmöjligheter och vad det finns för utbildningar och nätverk som skulle passa dig.
- Nätverka Linkedin är en bra plattform för att få kontakt med personer i samma yrke och utbyta erfarenheter och kunskap. I ett nördigt diskussionsforum för just din yrkesroll kan du hitta både kunskap och inspiration. Ett annat tips är att ta reda på vilka branschnätverk som finns samt delta på webbinarier, erfa-grupper och annat som arrangeras inom nätverket. Att höra hur branschkollegor jobbar och löser de utmaningar som du också brottas med är ofta väldigt konkret och givande.
- Var nyfiken! För att utvecklas på jobbet och ta nästa steg i karriären kan det vara en god idé att nätverka inom det egna företaget. Var lite nyfiken och ta reda på vad de gör på andra avdelningar. Kanske kan du boka in en lunch med en kollega eller gå dubbelt en dag med någon. Och blir du erbjuden ett nytt projekt eller en ny arbetsuppgift – försök våga anta utmaningen. Ställ många frågor om rollen och kom ihåg att det nästan alltid finns någon form av stöd att få i början.
- Lär av och med varandra Märker du att en kollega är bra på något – våga sträck ut handen och fråga om hen kan visa gruppen. Eller varför inte bjuda in dina kollegor att titta på ett webbinarium som berör er verksamhet och kompetens. Ta för vana att dela med dig till gruppen om du själv varit i väg på en presentation eller en utbildning. Att sitta tillsammans och testa ett nytt program exempelvis är ett annat tips. Det stärker samtidigt sammanhållningen.
- Be om ett smakprov Webbutbildningar, youtube-klipp och poddar. Det finns en uppsjö av sätt att lära sig nya saker och det är inte alls säkert att en betalutbildning är rätt väg att gå. Men om du funderar på att hoppa på en längre utbildning som kostar är det en god idé att lyssna på en presentation först så du inte lägger en massa pengar på något du sen inte har nytta av. Många utbildningsarrangörer arrangerar kostnadsfria frukostmöten där man får en bra känsla för utbildningen.
- Avsätt tid Att lära sig nya saker tar tid. Diskutera med din chef vilka möjligheter som finns att avsätta tid för kompetensutveckling. Försök också vara så konkret som möjligt och fundera vad som skulle hjälpa dig. Kanske räcker det att pausa en arbetsuppgift eller ett projekt under en begränsad tid? Följ upp på avstämningar och medarbetarsamtal hur det fungerat.
Källa: Katarina Bondeson, affärsområdeschef på Randstad Rise Smart
Marianne Zetterblom
Mer om Kompetens
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.