Hoppa till huvudinnehållet
Digital termostat

Arbetsmiljöverket rekommenderar en temperatur på mellan 20–24 grader för kontor, skolor och den typen av arbetsplatser där man är mycket stillasittande.

Bild: Istock

Inomhusklimat

Så spar ni energi utan att försämra inomhusmiljön

Sänk temperaturen och se över ventilationen. Det är några tips på hur man kan göra stora energibesparingar på arbetsplatsen. Men det finns en del att tänka på för att åtgärderna inte ska påverka arbetsmiljön negativt.

Vintern närmar sig och tipsen för att spara energi i hemmet haglar tätt. Men även på arbetsplatsen finns en hel del att göra. Att sänka inomhustemperaturen med en grad beräknas exempelvis sänka kostnaden för uppvärmning med cirka fem procent, enligt Fredrik Haux som är sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Porträttbild Fredrik Haux
Fredrik Haux, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

– Vi rekommenderar en temperatur på mellan 20–24 grader för kontor, skolor och den typen av arbetsplatser där man är mycket stillasittande. Ofta är det omkring 22 grader på kontor och genom att sänka temperaturen med 1–2 grader kan man spara mycket energi, säger Fredrik Haux.

Ha inte lägre än 20 grader inomhus

Vilken temperatur man uppfattar som behaglig är väldigt individuellt. Även vid 20 grader kan många uppfatta det som för kallt när man suttit still en stund och att sänka till under 20 grader kan påverka arbetsprestationen negativt. Enligt Arbetsmiljöverkets bör inte temperaturen vara lägre än 20 grader på kontor, skolor och liknande arbetsplatser. På arbetsplatser där personer rör sig mer kan däremot lägre temperaturer tillåtas, och ibland till och med vara en fördel. Inom livsmedelsindustrin kan exempelvis lägre temperaturer krävas för verksamhetens skull men då behöver arbetsgivaren tillhandahålla anpassade kläder.

Effektivisera uppvärmningen

Det finns också andra sätt att energieffektivisera uppvärmningen.

– Det handlar inte bara om att skruva på en ratt och sänka eller höja temperaturen, vilken byggnad man sitter i påverkar också mycket. Det kan exempelvis löna sig att byta fönster eller täta med nya fönsterlister. Det kan vara väldigt effektivt för att spara energi, säger Fredrik Haux.

Se över ventilationen

Ventilationen är en annan stor energitjuv men att dra ner ventilationen är ofta inte en bra idé.

– En god ventilation är jätteviktig för att vädra bort föroreningar som finns i inomhusmiljön. Utdunstningar och gaser från inredning, målarfärg, datorer, mattor, lim, bord och stolar – allt detta blir en kemikaliesoppa som vi går omkring i inomhus som är viktig att vädra ut för att den inte ska bli hälsovådlig. Det är också vanligt med radon i byggnader i Sverige och ventilationen behövas för att vädra ut radonet, säger Fredrik Haux.

Men mycket kan göras för att energieffektivisera ventilationen. Ett dåligt underhållet system med igensatta, äldre filter kostar exempelvis mer energi och fungerar sämre medan ett väl underhållet system med en välfungerande värmeväxlare är betydligt mer energieffektivt.

Ta hjälp av kommunens energirådgivare

För den som vill veta mer om vad man kan göra på sin aktuella arbetsplats för att spara energi kan man vända sig till kommunens energirådgivare, tipsar Fredrik Haux.

– Många företag hyr dessutom sina kontor och då behöver man vända sig till fastighetsägaren för att få hjälp med de här frågorna, säger han.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Inomhusklimat

Senaste om Tips och råd