Bild: Caroline Andersson
Expertens tips: Så blir du en bättre lyssnare
Publicerat 8 juni 2023
Våga vara tyst, minimera distraktioner och undvik att döma. Det är några av författaren Annika Telléus tips för att bli en bättre lyssnare.
Det finns mycket att vinna av att utveckla konsten att lyssna på jobbet. Missförstånden blir färre och grupper där man lyssnar på varandra presterar bättre. Den säger Annika Telléus, föreläsare och författare till boken "Konsten att lyssna - vägen till större tillit och bättre relationer”. Men att vara en god lyssnare handlar enligt henne inte bara om att prata mindre, utan om att aktivt intressera sig för den som talar.
– Att lyssna på varandra är grunden för att skapa psykologisk trygghet på en arbetsplats. Det gör att vi känner att vi spelar roll och det är ett sätt för oss att bygga tillit till varandra, säger hon.
Här är hennes tips för att bli en bättre lyssnare:
- Se till att förutsättningarna är rätt Att vara en god lyssnare handlar om att vara välvillig, äkta och närvarande i samtalet. Är förutsättningarna inte rätt, exempelvis om du stressat jobbar mot en deadline eller är på väg att packa ihop för dagen, kan det vara bättre att hitta en ny tid för samtalet än att försöka lyssna samtidigt som du gör något annat.
- Minimera distraktioner Distraktioner kan göra det svårare för oss att vara närvarande i samtalet. Det kan handla om notiser som plingar i telefonen eller en omgivning som innehåller mycket distraktionsmoment. Försöka minimera distraktioner och hitta en avskild plats för samtalet.
- Låt den som pratar stå i centrum Ibland tänker vi så mycket på vad vi själva ska säga härnäst att vi bara lyssnar med ett halvt öra. Försök i stället att fokusera på den som pratar. Det kan vara hjälpsamt att ha några färdiga fraser att lägga in för att leda samtalet vidare, som exempelvis ”Vad spännande, berätta mer”.
- Använd öppna frågor – och ibland stängda Öppna frågor kan vara ett bra sätt att leda samtalet vidare. Öppna frågor är frågor som inte kan besvaras med ja eller nej. De inleds ofta med ord som vad, varför, vem, hur, när. Stängda frågor, frågor som besvaras med ja eller nej, kan vara ett sätt att visa för den andre att du lyssnar, exempelvis genom att säga ”Jag uppfattar det du beskriver såhär, stämmer det?”.
- Våga vara tyst och vänta med att ge råd Det är lätt att tro att ett samtal syftar till att hitta en lösning på något men många gånger vill vi bara bli lyssnade på. Våga vara tyst och vänta med att ge råd tills de efterfrågas.
- Undvik att döma och avbryta Att lägga in dömande beskrivningar kväver lätt ett samtal. Likaså att avbryta den som talar och lägga in egna tolkningar. Undvik beskrivningar som ”Jag är inne på samma spår…” innan du har lyssnat klart.
- Eftersträva en balans i lyssnandet En förutsättning för att bygga tillitsfulla relationer är att det finns en balans i lyssnandet. Det handlar om att lyssna på den andra, att själv bli lyssnad på men också om att lyssna på sig själv.
Katharina Hedström
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.