Hoppa till huvudinnehållet
Kvinna betalar ett internetköp med sitt kreditkort

Svenska tjänstemän oroar sig mer än tidigare över att behöva göra utlägg i jobbet, enligt en ny undersökning.

Bild: Pexels

Arbetsmiljöarbete

Utlägg i jobbet oroar fler

Svenska tjänstemän oroar sig mer än tidigare över att behöva göra utlägg i jobbet. Kärvare ekonomiska tider gör att många upplever att det är svårt att ligga ute med pengar och en del är rädda att de inte ska få tillbaka det de lagt ut i tid.

Det är företaget Plego som frågat tjänstemännen om utlägg i jobbet för att se om attityderna förändrats. Var fjärde har svarat att de känner sig mer oroliga över utlägg i dagens ekonomiska läge. Bland de yngre tycker fyra av tio att det känns svårt och kvinnor oroar sig mer än män.

Gunilla Krieg som är central ombudsman på Unionen menar dock att det här är ett problem som funnits länge men att inflation och ökade priser ökat utsattheten, framför allt i vissa yrkesgrupper.

Gunilla Krieg
Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.
Bild: Patrik Nygren

– Företagssäljare är de som är mest utsatta, speciellt om man jobbar på provision. Du kanske måste ligga ute med kostnader för bensin för dina tjänsteresor. Med ökade drivmedelspriser kan det bli höga kostnader om du kör mycket.

För en säljare kan det också handla om att ligga ute med pengar för hotellrum och att bjuda kunder på olika saker.

Om en tjänst innebär utlägg är det viktigt att granska sitt anställningskontrakt innan man skriver på och att våga fråga om sådant man inte förstår.

– Mitt råd är att vara väldigt noga med vad som står i kontraktet, säger Gunilla Krieg.

Vanligare med kreditkort i eget namn

En lösning där medarbetarna inte behöver lägga ut egna pengar är företagskort. Tidigare var en vanlig lösning att medarbetarna kunde betala med kort där kostnaden hamnade direkt hos företaget. Men det har skett förändringar också här. I dag är det vanligare att medarbetaren får ett kreditkort i eget namn.

– En anledning till att man börjat med den här lösningen är att det var flera skandaler med missbruk av kort som uppmärksammades i media. Därför har många dragit in företagskorten.

Kreditkort har som regel en längre period som är räntefri, två månader är vanligt. Då hinner medarbetarna få tillbaka utlägg och lösa krediten innan räntan börjar löpa, och behöver inte ligga ute med egna pengar. Om allt fungerar som det ska. För modellen med kreditkort är inte utan risk för medarbetarna. En reseräkning som lämnas in för sent eller att systemet krånglar kan göra att utbetalningen inte kommer i tid och räntan börjar ticka. Det blir en kostnad som medarbetaren blir ansvarig för.

Viktigt med tydliga regler

När det gäller utlägg i jobbet är det viktigt att ha tydliga regler för vad som gäller. Regler som alla känner till.

– Man ska komma överens om vad som gäller och det är väldigt viktigt att skriva ned detta, säger Gunilla Krieg.

I undersökningen svarade en fjärdedel att de är oroliga över att inte få tillbaka pengar som de lagt ut. Lika stor andel säger att de också måste flytta runt pengar mellan sina privata konton för att klara att ligga ute med pengar för jobbet.

En överraskande siffra är de 18 procent som svarade att de gör utlägg i jobbet minst en gång i månaden som de aldrig rapporterar. I undersökningen finns inget om hur stora belopp det handlar om. Men anledningen till att man inte rapporterar är att man glömmer, tappar bort kvittot eller tycker att företagets utgiftspolicy är så otydlig att de inte vet vilka utgifter som ersätts. Nästan en fjärdedel i den här gruppen svarade att de inte orkar registrera eftersom det är en tidskrävande process.

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Tips och råd