Bild: Istock
Så hanterar du aprilvädret på utejobbet
Publicerat 18 april 2023
Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
– Vi tänker ofta att extremhetta eller extremkyla är det svåraste att hantera, men många gånger kan växlande temperaturer under en och samma dag utgöra lika stora utmaningar eftersom det är svårare att förbereda sig, säger Lena Bay Höjland, produktionschef på Fristad som tillverkar arbetskläder.
Jobba med skal
Skaljacka och skalbyxor är bra funktionsplagg om man jobbar ute på våren. Om man väljer ett ofodrat skalplagg går det att använda året runt om man klär sig i flera lager. Välj ett vattentätt plagg med en vattenpelare (vattenskydd) på minst 10 000 mm. Det klarar både ihållande regn och snö. Det är också viktigt att skalplagget andas bra om du har ett fysiskt krävande arbete. Då håller du dig torr även om du svettas. Ju mindre så kallat RET-värde (Resistance of Evaporation of a Textile) desto bättre andningsförmåga. Du bör sikta på ett RET-värde under 20.
Klä dig i flera lager
Att klä sig i flera lager är ett gammalt beprövat knep för att hantera väderväxlingar. Då kan du ta av dig ett lager om solen tittar fram. Viktigast är det plagg du har närmast kroppen. Om det är riktigt kallt är ett underställ av ull att föredra. Om du har ett jobb som är fysiskt krävande är det bättre att välja ett underställ av syntet. Syntet transporterar bort fukten från kroppen bättre.
Ta en paus
Pauser blir extra viktiga om det är många temperaturväxlingar under en och samma arbetsdag. När det är kallt jobbar vi långsammare, koncentrationen minskar och motoriken blir sämre. När funktionsförmågan minskar ökar både risken för olyckor och belastnings-
skador. Om man jobbar i kyla behöver man därför ta paus oftare. Om det är varmt är det också viktigt att ta paus och dricka ordentligt. Pauser är också ett bra sätt att anpassa kläderna utifrån vädrets skiftningar.
Marianne Zetterblom
Mer om Skyddsutrustning
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
-
Guide gör det lättare att välja rätt handske
Skyddsutrustning • Nu finns en guide som ska hjälpa vårdpersonal att välja rätt handske för olika arbetsuppgifter.
-
Arbetskläder – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Olika yrken kräver olika kläder. Men det är bara om kläderna behövs för att skydda kroppen mot skador som arbetsgivaren är skyldig att stå för dem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.