
Bild: Istock
Tips för en grönare arbetsplats
Publicerat 3 januari 2023
Det finns mycket ni som företag kan kan göra för att minska er klimatpåverkan. Miljövänliga alternativ är dessutom ofta kostnadseffektiva. Här kommer några sätt att bidra till ett grönare 2023.
Resor i tjänsten:
- Ha fler videomöten Att byta ut tjänsteresan mot ett videomöte minskar miljöpåverkan samtidigt som det spar pengar och tid.
- Ställ krav på resebyrån Kräv att företagets resebyrå ger klimatsmarta resealternativ. Ha tåg som förstahandsalternativ för resor inom Sverige. Att åka tåg ökar både den effektiva arbetstiden och minskar utsläppen av växthusgaser.
- Kör miljöbilar Om företaget har tjänstebilar se till att det är elbilar eller bränslesnåla miljöbilar.
- Skaffa tjänstecyklar För kundbesök i närheten av kontoret kan cykel vara det bästa alternativet. Om företaget har ett antal tjänstecyklar att låna ut underlättar det.
- Planera flygresan Om flyg är ett måste, satsa då på direktflyg. En mellanlandning ökar utsläppen av växthusgaser avsevärt.
Elanvändning:
- Undvik pappersutskrifter och kopiering Läs direkt på skärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt.
- Byt ut gamla maskiner En tumregel är att ju äldre maskiner ni använder desto mer el drar de. Ofta innebär nya maskiner också en vinst för arbetsmiljön. De kanske låter mindre eller så blir luftkvaliteten eller belysningen bättre.
- Använd LED-belysning Enligt Energimyndigheten drar LED-belysning fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor. LED-belysning har också fördelen att det kan simulera (men inte ersätta) dagsljus i en fönsterlös lokal.
Resan till jobbet:
- Åk kollektivt till jobbet Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan? Föreslå att ni skaffar en tjänstecykel som alla kan använda.
- Samåk Om du måste ta bilen till jobbet, hör med en kollega som bor i närheten om ni kan åka tillsammans. Utöver att det är positivt för miljön minskar ni också era bränslekostnader.
I köket:
- Satsa på lunchlåda I stället för att slänga matrester – gör en lunchlåda. Det är både bättre för plånboken och klimatet.
- Luncha grönt Ät vegetariskt minst två dagar i veckan.
- Drick kranvatten Häll upp karaffer med kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska till mötet. Köp en kran till köket där ni kan göra bubbelvatten. Lyxa till det med citronskivor eller mynta om ni har gäster.
- Skippa engångsmuggen Använd riktiga muggar till kaffe och te i stället för engångsmuggar.
- Källsortera Papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar. Källsortera så mycket ni kan.
Källa: Naturskyddsföreningen "Miljötips för arbetsplatsen"

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.