Bild: Istock
Planera smartare i höst
Publicerat 22 augusti 2024
Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.
En central del i Petra Brasks filosofi är att skilja på effektivitet och produktivitet. Effektivitet handlar om att nå ett önskat resultat med minsta möjliga ansträngning medan produktivitet handlar om att maximera resultatet med de tillgängliga resurserna.
– Båda är viktiga, men i ett samhälle som har eskalerande sjukskrivningstal kopplat till stress vill jag påstå att vi är alltför fokuserade på produktivitet. Vi skulle behöva fokusera mer på effektivitet.
För att säkerställa att både kropp och själ får nödvändig vila betonar hon vikten av att planera in återhämtning och fritidsintressen i sitt dagliga schema.
– Det kan innebära att du sätter tydliga gränser för arbete på fritiden, schemalägger regelbundna pauser under arbetsdagen och prioriterar aktiviteter som ger dig glädje och energi.
Om Petra Brask
Petra Brask var programledare för tv-serien Tidsjakten som gick på SVT hösten 2014 och har gett ut två böcker: Vem bestämmer över din tid? – konsten att frigöra tid och energi samt Koll på tiden – tips för skola, fritid, vänner och sömn. Hon är även programledare för podcasten Tidspodden.
En vanlig missuppfattning som Petra Brask ofta stöter på är att tidshantering enbart handlar om att göra så mycket som möjligt.
– Men egentligen handlar det om att använda tiden på ett sätt som är meningsfullt för att nå långsiktiga mål.
I stressiga perioder gäller det att prioritera och vara realistisk med sina förväntningar.
– Till skillnad från våren som är väldigt sönderhackad med helgdagar är hösten ett härligt stycke tid som brukar andas nystartskänsla. Passa på att använda den energin till att skapa nya goda och hälsosamma vanor. Reflektera över vad du tyckte fungerade bra under våren och vad skulle vilja ändra på under hösten. Skriv in de nya vanorna i kalendrarna så att du har en chans att bli påmind om och öva in dem.
Så optimerar du din tid
- Vässa ditt självledarskap
Sätt av återkommande tid för reflektion i slutet av arbetsveckan. Ge dig själv en klapp på axeln över det du hunnit med och fundera över vad du behöver prioritera i veckan som kommer. - Ta kalendern till hjälp
Använd inte bara kalendern för mötesbokningar utan avsätt även tid för eget arbete och för friskvård. - Lär dig att tacka nej
Om allt anses viktigt, blir inget verkligen prioriterat. Fokusera på det mest kritiska. Ge dig själv tid att tänka innan du svarar på förfrågningar. - Ta en paus
Arbeta inte längre än en till en och en halv timme utan paus. Använd påminnelser för att ta regelbundna pauser. - Kom ihåg att prioritera dig själv
Boka in aktiviteter som ger dig energi och välbefinnande – sömn, motion, reflektion, kreativitet och social samvaro.
Henrik Lenngren
Mer om Arbetstid
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Det säger forskningen om arbetstidsförkortning
Arbetstid • Kortare arbetsvecka med bibehållen lön är drömmen för många. Och forskning inom området visar att den upplevda hälsan förbättras vid arbetstidsförkortning. Däremot påverkas inte den faktiska hälsan eller sjuktalen till det bättre.
-
Så säger lagen om semester
Arbetstid • Hur länge kan jag avvakta med att skicka in mina semesterönskemål inför sommaren och kan jag spara semesterdagar till nästa år? Frågorna inför semestern är många. Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, ger svar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.