Hoppa till huvudinnehållet
En person skriver i en kalender.

Ett tips från Petra Brask är att inte bara använda kalendern för mötesbokningar utan att även sätta av tid för eget arbete och för friskvård.

Bild: Istock

Arbetstid

Planera smartare i höst

Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.

Petra Brask

En central del i Petra Brasks filosofi är att skilja på effektivitet och produktivitet. Effektivitet handlar om att nå ett önskat resultat med minsta möjliga ansträngning medan produktivitet handlar om att maximera resultatet med de tillgängliga resurserna.

– Båda är viktiga, men i ett samhälle som har eskalerande sjukskrivningstal kopplat till stress vill jag påstå att vi är alltför fokuserade på produktivitet. Vi skulle behöva fokusera mer på effektivitet.

För att säkerställa att både kropp och själ får nödvändig vila betonar hon vikten av att planera in återhämtning och fritidsintressen i sitt dagliga schema.

– Det kan innebära att du sätter tydliga gränser för arbete på fritiden, schemalägger regelbundna pauser under arbetsdagen och prioriterar aktiviteter som ger dig glädje och energi.

Om Petra Brask

Petra Brask var programledare för tv-serien Tidsjakten som gick på SVT hösten 2014 och har gett ut två böcker: Vem bestämmer över din tid? – konsten att frigöra tid och energi samt Koll på tiden – tips för skola, fritid, vänner och sömn. Hon är även programledare för podcasten Tidspodden.

En vanlig missuppfattning som Petra Brask ofta stöter på är att tidshantering enbart handlar om att göra så mycket som möjligt.

– Men egentligen handlar det om att använda tiden på ett sätt som är meningsfullt för att nå långsiktiga mål.

I stressiga perioder gäller det att prioritera och vara realistisk med sina förväntningar.

– Till skillnad från våren som är väldigt sönderhackad med helgdagar är hösten ett härligt stycke tid som brukar andas nystartskänsla. Passa på att använda den energin till att skapa nya goda och hälsosamma vanor. Reflektera över vad du tyckte fungerade bra under våren och vad skulle vilja ändra på under hösten. Skriv in de nya vanorna i kalendrarna så att du har en chans att bli påmind om och öva in dem.

TIPS

Så optimerar du din tid

  1. Vässa ditt självledarskap
    Sätt av återkommande tid för reflektion i slutet av arbetsveckan. Ge dig själv en klapp på axeln över det du hunnit med och fundera över vad du behöver prioritera i veckan som kommer.
  2. Ta kalendern till hjälp
    Använd inte bara kalendern för mötesbokningar utan avsätt även tid för eget arbete och för friskvård.
  3. Lär dig att tacka nej
    Om allt anses viktigt, blir inget verkligen prioriterat. Fokusera på det mest kritiska. Ge dig själv tid att tänka innan du svarar på förfrågningar.
  4. Ta en paus
    Arbeta inte längre än en till en och en halv timme utan paus. Använd påminnelser för att ta regelbundna pauser.
  5. Kom ihåg att prioritera dig själv
    Boka in aktiviteter som ger dig energi och välbefinnande – sömn, motion, reflektion, kreativitet och social samvaro.
bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Arbetstid

Senaste om Tips och råd