Hoppa till huvudinnehållet
Blixten slår ner på ett öppet fält

Kraftiga åskoväder väntas bli vanligare i takt med att klimatet blir varmare.

Bild: Istock

Säkerhet

Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet

Det kommer bli fler och kraftfullare åskoväder som en följd av klimatförändringarna och det gäller även i Sverige, enligt Vernon Cooray, forskare i elektroteknik och expert på åska och blixtar. Han tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.

– Forskare förutspår att frekvensen av blixtar kommer öka med tio procent om den globala medeltemperaturen ökar med en grad. Dessutom visar forskningen att åskoväder kommer bli kraftfullare som en effekt av den globala uppvärmningen, säger Vernon Cooray, forskare i elektroteknik vid Uppsala universitet och expert på blixtar och åska.

Den som jobbar utomhus när det börjar åska ska så snabbt som möjligt söka skydd inomhus. Om det inte går är bilen ett alternativ.

 – Men viktigt att veta är att en bil bara skyddar om den är helt i metall. Om exempelvis taket är gjort av kompositmaterial kommer det inte ge dig det nödvändiga skyddet, säger Vernon Cooray.

Många gör misstaget att ställa sig under ett träd för att skydda sig mot regnet när det åskar. Men det är ingen bra idé eftersom blixten lättare slår ner i höga föremål. Befinner man sig på en öppen plats när det börjar åska ska man därför se till att ha ett avstånd om 10–20 meter från närmsta träd. Dessutom ska man krypa ihop och ha sina fötter tätt ihop, säger Vernon Cooray.

– Om blixten slår ner i marken kommer den färdas jäms med marken och leda strömmen vidare. Om man håller ihop fötterna reducerar man den mängd ström från blixten som tar sig in i kroppen via marken.

Det vanligaste sättet att skada sig vid blixtnedslag är att blixten först träffar ett objekt och sedan sprider sig vidare. Farligast är att träffas direkt av blixten – det kan vara dödligt eller ge en svår elektrisk chock och svåra brännskador. Den som blir träffad av blixten, direkt eller indirekt, ska alltid söka vård, enligt Vernon Cooray.

TIPS

När det åskar

  • Undvik att stå under ett träd eller andra höga föremål.
  • Undvik att vara nära vatten eftersom vatten leder ström.
  • Ha inte laddningssladden i om du pratar i mobiltelefon. Undvik att prata i fast telefon.
  • Använd inte datorer med strömsladden i när det åskar.
  • Räkna hur många sekunder det dröjer mellan blixten och tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.

Källa: Brandskyddsföreningen

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Säkerhet

Senaste om Tips och råd