Hoppa till huvudinnehållet
Närbild av skyddsskor i industrimiljö

Många som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Se till att ta tag i besvären innan de leder till skador.

Bild: Genererad med hjälp av AI

Skyddsutrustning

Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga

Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.

Skyddsskor är i många branscher en viktig del av den personliga skyddsutrustningen. Men användandet av skyddsskor kan också leda till fotbesvär, det visar flera forskningsstudier. Marie-Louise Pauhlson, leg. fysioterapeut, ergonom samt doktorand vid Arbets- och miljömedicin, Akademiska Sjukhuset och Uppsala universitet, berättar att det är särskilt tyngre skyddsskor som leder till besvär.

Marie-Louise Pauhlson
Bild: Elisabet Harryson

– När det gäller tunga skyddsskor, med eller utan hätta, så blir det helt enkelt en belastning för foten, benet och hela kroppen att anpassa sig till. Man kan se att gångmönstret kan bli annorlunda, vilket i sin tur kan leda till sekundära belastningsbesvär, säger hon.

Ett annat vanligt förekommande problem är att använda skyddsskor som inte passar i storlek eller vidd på lästen. Det kan leda till att foten får dåligt grepp och halkar runt i skon vilket gör att personens gång- och rörelsemönster behöver kompensera för den dåliga passformen. Syntetiska material i skon kan vara en annan bov i dramat. Denna typ av material andas dåligt vilket gör att det blir svettigt i skon. Det kan ge dåligt grepp för foten vilket också kan påverka gång och rörelsemönster.

– Många skyddsskor är också utformade för att skydda mot vassa föremål, som att trampa på en spik. Den stela och icke-flexibla sulan påverkar också gångmönstret eftersom man inte kan ”rulla på foten” som man annars gör när man går, säger Marie-Louise Pauhlson.

En riskbedömning kan förbättra användningen

Så vad kan man som arbetsgivare göra för att minska risken att ens medarbetare får besvär vid användandet av skyddsskor? Ett första steg, enligt Marie-Louise Pauhlson, är att göra en riskbedömning med en noggrann genomgång av hur det ser ut med användandet av skyddsskor på arbetsplatsen. Genom att ha koll på vilka som använder skyddsskor, vad deras arbetsuppgifter består av och hur medarbetarna uppfattar användningen av skyddsskorna, med för- och nackdelar, kan man komma långt.

– Arbetsgivaren kan få indikationer på om det till exempel behöver upphandlas andra typer av skyddsskor på grund av dålig passform eller erbjuda medarbetarna fotvård som en del av friskvårdsbidraget, om sådant finns. Rent praktiskt kan arbetsgivaren även se över om samtliga arbetsuppgifter som medarbetarna har behöver genomföras med skyddsskor på. Om inte så kan man variera mellan arbetsuppgifter och därmed skapa tillfällen för återhämtning, säger Marie-Louise Pauhlson.

Om man som medarbetare upplever besvär rekommenderar Marie-Louise Pauhlson att man tar en dialog med sitt skyddsombud och sin arbetsgivare om hur det fungerar att använda skyddsskor som en del av sin personliga skyddsutrustning och lyfta de besvär man upplever.

En god idé kan också vara att anlita företagshälsan för att hålla information i arbetsgruppen om hur man tar hand om sina fötter, både proaktivt men även till vardags.

– Gamla husmorstips som att se till att byta strumpor varje dag och oftare om man blir blöt eller svettig, ta fotbad regelbundet, sköta om sina fötter helt enkelt, är sådant man kommer långt med men som man kanske inte i första hand tänker på, säger Marie-Louise Pauhlson.

TIPS

Så förebygger du besvär av skyddsskor

  1. Välj rätt passform och storlek
    Fel storlek eller dålig passform kan orsaka att foten halkar runt, vilket påverkar gångmönstret och ökar risken för besvär.
  2. Byt material vid behov
    Om möjligt, välj skyddsskor med andningsbara material för att minska svett och dåligt grepp inuti skon.
  3. Variera arbetsuppgifter
    Undersök om alla arbetsuppgifter kräver skyddsskor. Om inte, skapa möjligheter att växla mellan olika typer av arbete för att ge fötterna återhämtning.
  4. Utför regelbundna riskbedömningar
    Gör en grundlig genomgång av skyddsskoanvändningen på arbetsplatsen för att identifiera behov av förändringar eller förbättringar.
  5. Erbjud fotvård som friskvård
    Ge medarbetarna tillgång till fotvård som en del av friskvårdsbidraget.
  6. Praktiska egenvårdstips
    - Byt strumpor dagligen och oftare om de blir blöta eller svettiga.
    - Ta regelbundna fotbad.
    - Sköt om fötterna genom att fila och smörja in dem vid behov.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Skyddsutrustning

Senaste om Tips och råd