Arbetsmiljö inom elbranschen
Här hittar du den kostnadsfria skriften Säkra eljobb där du får veta vad du bör tänka på när det gäller att välja rätt utrustning för olika arbetsuppgifter.
Elsäkerhet regleras av arbetsmiljölagen men även av ellagstiftningen, vilken innehåller en rad viktiga säkerhetsregler. Elsäkerhetsfrågor ska gärna samordnas med det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Vid arbete med elektrisk ström finns risken att utsättas för strömgenomgång eller ljusbåge. Det är inte bara vid högspänning (>1 000V) som livsfaran är överhängande utan även vid lågspänning. För att minska risker och förbättra det förebyggande arbetet är det viktigt att alltid rapportera olyckor och tillbud till arbetsgivaren.
Säkra eljobb
Få allmänna råd vid inköp av arbetsutrustning. En beskrivning av arbetsmiljöansvaret och vanliga arbetsmiljörisker för elektriker. Skriften passar inköpare, byggherrar, säkerhetsansvariga med flera.
Kostnadsfritt
Checklistor
Prevents checklistor är en bra hjälp för att undersöka arbetsmiljön. De kan användas av chef och skyddsombud för att undersöka vilka risker som finns i verksamheten, till exempel vid en arbetsmiljö- eller skyddsrond. Svara på frågorna, bedöm riskerna, skriv in eventuella åtgärder och följ upp. Sedan har du en skriftlig riskbedömning och handlingsplan.
Asbest
Även om asbest är förbjudet finns risk att komma i kontakt med det vid arbeten i äldre byggnader. Därför har vi tagit fram filmer, en checklista och annat informationsmaterial som hjälp för att förebygga kontakt med asbest på jobbet.
Kom igång med arbetsmiljöarbetet
Det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, går i stora drag ut på att upptäcka och bedöma risker i arbetsmiljön, åtgärda dem och sedan se till att åtgärderna fungerar. Prevent har checklistor, mallar och exempel som stöttar i arbetsmiljöarbetet.